O bună parte din presa ieșeană a “gemut”, timp de vreo două săptămâni, de articole care “dezvăluiau” nereguli grave de la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iași: ba că nu sunt materiale, ba că pacienții urlă de durere și nu li se administrează calmante și lista poate continuă la nesfârșit. Este lesne de înțeles pentru cei care au ochi și urechi, că s-a dorit un “linșaj” mediatic a celor din conducere, menționați în fiecare zi în cele mai negre scenarii posibile. Problema e că, pentru cei care gândesc cât de cât și au oarecare experiență cu spitalele, e ușor de înțeles că apariția bruscă a acelor “știri” nu este pur întâmplătoare câtă vreme aceeași parte a presei ieșene abia aștepta să prindă un subiect bun, vreo vindecare în care nu mai credeau nici medicii, vreo operație dificilă cu aproape 0 șanse de reușită dar care a avut totuși succes, în fine, cred că cine a avut de înțeles a înțeles ideea că ceea ce se întâmpla acum nu este deloc întâmplător și deloc o coincidență, iar timpul demonstrează mereu… că nu există coincidențe.

Lăsând la o parte motivația din spatele “linșajului” mediatic mai-sus menționat, de care chiar nu ne dorim să ne ocupăm pentru că, vorba aia, “dacă ne băgăm în cocină, ne mănâncă porcii”, un lucru cert este că pacienții sunt tratați, primesc calmante și tot ce e nevoie. Că drept dovadă, unii și-au exprimat mulțumirea “în direct” pe grupurile de socializare, pentru că modul în care cadrele medicale și-au desfășurat activitatea a fost impresionantă, mai ales după tot ceea ce s-a scris referitor la această unitate medicală.

Cu alte cuvinte, pacienții arată că, deși s-au scris toate bazaconiile, lucrurile nu stau deloc așa în realitate.

Redăm una din postările apărute astăzi pe un grup de socializare în Iași.

“Vreau să mulțumesc din suflet tuturor asistentelor de la chirurgie plastică și reconstructivă că m-au tratat și s-au purtat frumos cu mine și mi-au făcut calmante de durere când am avut nevoie, precizez de la Spitalul “Sf. Spiridon” Iași. Vă doresc viața lungă și Dumnezeu să vă binecuvinteze, să aveți grijă și de ceilalți bolnavi arși… Și domnilor, domnișoarelor și doamnelor doctori… azi m-au externat din spital. Vă mulțumesc din suflet tuturor… să vă țină Dumnezeu încă 100 de ani să îngrijiți bolnavii cu arsuri… “, a scris un pacient abia externat de la Spitalul “Sf. Spiridon”.

O postare simplă, poate cu greșeli, că nu toți am terminat Facultatea de Litere, însă o postare din suflet, menită să aducă un strop de mulțumire cadrelor medicale care, deși supuse greșelilor, ca oricare dintre noi, își fac meseria cu dăruire și salvează vieți. Căci despre asta este vorba, până la urmă…