Inițiativă inedită în cadrul unui spital de stat din Iași: o pacientă internată, diagnosticată cu HIV în urmă cu mulți ani se va căsători civil chiar în incinta spitalului.

Decizia conducerii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași vine că urmare a dorinței celui care îi este alături pacientei de mai bine de 10 ani și care a dorit cu orice preț ca femeia iubită să ii devină soție.

“Oamenii pentru care sănătatea este un lux ne învață cât de important este să trăim clipa.

O pacientă înternată în spitalul nostru cu complicații importante neurologice date de patologia HIV pe care a neglijat-o din pacate își dorește să se căsătorească cu partenerul de viață, plan pe care agravarea bolii și nevoia de tratament asistat i l-a dat peste cap. Pacienta are discernământ, este conștientă, destul de slăbită însă este sub tratament și observație asigurată de echipa noastră medicală.

Dat fiind faptul că pentru noi tratament înseamnă și grijă și empatie față de pacient am făcut demersurile necesare pentru ca dorința acesteia să devină realitate chiar și în condiții de spitalizare. Din acest motiv îl sprijinim pe cel care de 10 ani îi este alături și care își dorește să îi facă surpriza de a o lua de soție în spital iar un reprezentant de la Serviciul de stare civilă le va oficializa relația.

Pacienta este diagnosticată cu HIV de peste 20 de ani, face parte din cohorta pediatrică din anii 1990 când foarte mulți copii au contactat boala în spital și este în evidența noastră încă de atunci.

Credem că starea de bine a pacientului este un factor determinant în terapie, mai ales a pacientului cu HIV SIDA care din punct de vedere psihologic trebuie sprijinit constant pentru a lupta, pentru a nu se simți judecat și diferit într-o societate care din păcate încă arată cu degetul spre acești oameni.

Sperăm ca eforturile noastre să le aducă împlinire și bucurie sufletească”, a transmis Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași.