Bătuți oricum de soartă, pacienții oncologici devin victime sigure ale sistemului medical românesc, al dezinteresului, de lipsa oricărei urme de etică și deotologie și mai ales, de lipsa oricărui gest de omenie. Despre cum sunt tratați pacienții oncologici de la IRO Iași ne-a scris un cititor cu ochii în lacrimi, după experiența pe care soția lui a trăit-o pe holurile acestui spital.

Femeia suferă de un neoplasm în stadiul 4 și vine la tratament de la o distanță mare de municipiul Iași, fiind nevoită să aștepte câte 7-8 ore pe hol pentru că medicul are alte “urgențe”.

“Soția mea este pacienta doamnei doctor Dorohoi Gabriela de la IRO de 2 ani jumătate și suferă de un cancer în stadiul patru. Dacă la început medicul s-a purtat oarecum bine să zicem, a început de la un timp să nu mai aibă grijă de pacient, asta până zilele trecute, când soția, fiind programată să facă un set de analize, a plecat la ora 5:30 dimineață de acasă, a străbătut 120 de km a ajuns la spital la ora 8 și a așteptat la ușă doamnei doctor să intre să vadă care este starea de sănătate și nu a băgat-o nimeni în seamă! ” a declarat soțul pacientei, revoltat pentru atitudinea arătată de către specialist.

Acesta a mai spus că nu este prima dată când pacienții oncologici așteaptă cu orele, în funcție de “prioritățile” medicilor, respectiv au întâietate cei care vin cu diverse “atenții” sau sunt cunoștințele cuiva.

Medicului nu i-a păsat de situația grea a femeii, nici măcar de cei trei copii minori care o așteptau acasă!

“Veneau oameni cu plasa, intrau la doamna doctor și stăteau și câte o oră și când soția mea nu a mai putut, pentru că îi era rău, a bătut la ușa și a rugat-o să o consulte că îi este rău și nu mai poate stă, singurul răspuns care l-a primit a fost că ea are alți pacienții care au prioritate și că ea poate să aștepte! A mai așteptat pina la ora 15 fiind la ușă de la ora 8, adică de 7 ore de când așteapta. “, ne-a mai relatat soțul pacientei.

Bărbatul spune că familia a fost mereu “atentă” cu doamna Dr. Dorohoi Gabriela, după puteri, căci vorbim de o familie modestă, de oameni cu frica de Dumnezeu dar care știu cum merg “treburile” prin spitale.

“Soția mea a intrat iar și a rugat-o iar pe doamna doctor să o consulte că îi este rău și nu mai are cu ce ajunge în localitatea uin care locuim, pentru că trebuie să străbată iar 120 de km pâna acasă unde o așteaptă 3 copii minori, unul de 12 ani, unul de 11 ani și unul de 9 ani, însă singurul răspuns a fost că pe ea nu o interesează, că poate să plece, că ea are alte priorități! Vi se pare normal așa răspuns din partea unui medic? După ce că este atât de bolnavă soția mea, cu cancer în stadiul 4, a mai stat și peste 7 ore la ușa unui medic care nu vrea să te primească dacă nu ai sacoșă! “, a spus bărbatul.

În final, femeia nu a mai rezistat și a plecat acasă, la 120 de km distanță, să își plângă amarul și să își strângă copiii în brațe, căci de la medicul de la IRO nu a avut parte de nici un fel de înțelegere!

Bărbatul și-a expus situația și pe o pagină de socializare, sperând să primească recomandări, sperând să găsească un medic empatic, care să nu pună mai presus “prioritățile” altora însă declară că este dezamăgit de tot ce se întâmplă în acest spital și nu numai.

“Asta este sistemul medical din România! Ai bani trăiești iar cine nu are bani, moare cu zile că nu are cine le luă partea, că dacă suntem săraci și loviți de soartă mai suntem și bătaia de joc a unor medici! Nimeni dar nimeni nu încearcă să facă ceva care să scoată la lumină asemenea măgarii a unor doctori care se cred Dumnezeu”, a încheiat soțul femeii cu cancer în stadiul 4.

Redacția va solicita un punct de vedere de la conducerea IRO Iași iar în momentul în care acesta va fi primit, îl vom publica.

Până atunci, rămâne să ne rugăm cu toții să nu ajungem noi sau cei dragi, în asemenea situație!