Miercuri, 28.07.2021 Comisia Europeană a aprobat tranzacţia dintre Divizia de Servicii Fixe a fostului Romtelecom, actualmente Telekom România către cei de la Orange. Astfel, Orange Romania devine un gigant in afacerile de telecomunicaţii, cu o cifra de afaceri de 2 miliarde de euro.

Comisia Europeana a transmis urmatoarele referitor la aceasta tranzactie:

“Ca urmare a anchetei desfăşurate, Comisia a constatat că tranzacţia, astfel cum a fost notificată iniţial, ar fi ridicat probleme serioase de concurenţă pe piaţa furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicaţii mobile. Mai precis, Orange ar fi achiziţionat participaţia minoritară de 30 % a TKR în TRMC, unul dintre principalii săi concurenţi de pe această piaţă. Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC, ar fi oferit Orange acces la informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său şi i-ar fi permis să blocheze investiţiile importante ale TRMC sau achiziţionarea operatorului de către un cumpărător strategic.

În plus, Comisia a investigat potenţialele probleme de concurenţă pe alte pieţe, cum ar fi piaţa furnizării de servicii convergente fixe şi mobile („FMC”), piaţa cu amănuntul pentru servicii de conectivitate destinate clienţilor profesionali, precum şi piaţa cu ridicata pentru furnizarea şi achiziţionarea de canale de televiziune.

Pe toate aceste pieţe, Comisia a constatat că entitatea rezultată în urma concentrării s-ar confrunta în continuare cu o concurenţă semnificativă din partea altor actori, iar clienţii ar dispune de soluţii alternative suficiente. În special în ceea ce priveşte serviciile FMC, tranzacţia ar aduce beneficii, permiţându-i entităţii rezultate în urma concentrării să ofere acest tip de servicii într-un mod mai eficient.

Măsurile corective propuse:

Pentru a răspunde preocupărilor în materie de concurenţă identificate de Comisie în legătură cu propunerea de achiziţie de către Orange a participaţiei minoritare în proporţie de 30 % în TRMC, Orange s-a oferit:

– să cesioneze participaţia minoritară de 30 % deţinută de TKR în TRMC către Hellenic Telecommunications Organisation S.A. („OTE”), care este acţionarul majoritar actual al TRMC şi o filială a DT;

să nu implementeze tranzacţia înainte ca TKR şi OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât şi a aprobării acordului de cesionare şi, în cele din urmă, înainte ca participaţia minoritară să fie transferată către OTE. Aceste angajamente structurale elimină pe deplin preocupările în materie de concurenţă identificate de Comisie pe piaţa furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicaţii mobile. Prin urmare, Comisia a concluzionat că tranzacţia propusă, astfel cum a fost modificată prin angajamente, nu mai ridică probleme de concurenţă. Decizia este condiţionată de respectarea deplină a angajamentelor.”

Primele zvonuri despre vânzarea diviziei de servicii fixe de la fostul Romtelecom către Orange au apărut în urmă cu mai bine de un an dar la vremea aceea zvonurile au fost dezminţite de catre reprezentanţii celor două companii. Intre timp lucrurile au evoluat, negocierile au ajuns la final iar din luna septembrie, partea de servicii fixe Romtelecom va trece către Orange in mod oficial.

sursa: Ziarul Financiar