În cadrul conferinței de presă de astăzi ce a avut loc la Palatul Roznovanu, prezidată de către Costel Alexe și Mihai Chirica, au fost discutate mai multe subiecte de interes printre care propunerile, pentru Ministerul Culturii, privind viitorul amplasament al Operei Naționale Iași. Din discuții nu a lipsit nici reabilitarea Filarmonicii de Stat Moldova Iași, ce urmează a fi realizată prin proiectul Axa Culturală Est-Vest, cu finanțare prin POR.

În ceea ce privește amplasamentul Operei Naționale din Iași, Consiliul Județean Iași pune la dispoziție un teren de dimensiuni generoase, situat în Copou. Este vorba despre o suprafață de aproximativ 12.000 de metri pătrați, având o deschidere de 68 de metri, situat în spatele sediului Apavital, zona foarte accesibilă pentru ieșeni.

“Propunem construirea viitorului sediu al Operei în Copou, polul cultural al Iașului, în proximitatea primei instituții de învățământ superior din țară Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu, a parcului Copou, care găzduiește simboluri culturale emblematice ale Iașului – teiul lui Eminescu și muzeul dedicat poetului nostru național.

Cred că nu este zonă mai potrivită în Iași care să găzduiască sediul Operei decât Copoul, atât de iubit și de ieșeni și de turiști, „casa” multor instituții de cultură, printre care se va putea integra perfect și opera”, a declarat Costel Alexe, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Cu privire la reabilitarea Filarmonicii de Stat Moldova Iași, din cele 19 milioane de euro de care dispune Primăria Iași prin ADR Nord-Est, costul estimat ar fi de 13-16 milioane de euro iar diferența va fi folosită pentru realizarea unei “Axe culturale de la est la vest”, in care vor fi incluse amenajarea esplanadei și a spațiului din jurul Teatrului Național dar și reabilitarea Liceului de Artă “Octav Băncilă.