Operaţie deosebit de complexă pentru un adolescent in varstă de 15 ani, din România. Acesta suferea de grave probleme cardiace şi fusese supus unei alte intervenţii chirurgicale la varsta de 18 luni.

Transplantul efectuat de catre echipa coordonată de Dr Costache Victor a durat 6 ore şi a presupus autotransplantul trunchiului valvei pulmonare în poziţie aortică şi implantarea la copil a grefei pulmonare venite din Germania, de la un donator in varsta de 47 de ani, aflat in moarte cerebrală dupa ce a suferit un accident vascular cerebral. Homogrefa pulmonară a fost adusă in România către personalul Fundaţiei Germane pentru Transplant de Ţesuturi iar intervenţia cardiovasculară a fost realizată de către o echipă mixtă romano-germană vineri seara.

Transplantul a fost o premieră pentru medicina din România pentru că aceste aceste proceduri se realizează numai în câteva centre specializate din întreaga lume.

Echipa medicală a fost formată din dr Vladimir Voth (Stuttgart), dr Mihail Chiloflischi,dr Cristina Pitiş, dr Felix Fărcaş, Pavel Heighi (Stuttgart), Sebastian Oana si coodonată de catre medicul Victor Costache, din Braşov.

Centrul de boli cardiovasculare din Braşov a fost recent autorizat de către Agenţia Naţională de Transplant pentru realizarea operaţiilor de transplant cardiac.

Reuşita este cu atat mai importantă cu cat pacientul va putea să trăiască o viaţă normală, fără insuficientă cardiacă sau fără nevoia unei operaţii viitoare.

Bilanţul anual al copiilor care işi pierd viata in lipsa operaţiilor cardiovasculare depaşeşte 1000 copii, asta datorită numărului insuficient de specialişti şi a fondurilor insuficient alocate.