În perioada 18 – 21 noiembrie a.c., poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor Iaşi şi Secţiei nr. 1 Poliţie Iaşi au desfăşurat au desfăşurat acţiuni ce au avut scopul de a verifica modul de respectare a prevederilor legale în materie de protecţie a animalelor şi totodată, de a informa deţinătorii de animale cu privire la obligaţiile legale ce le revin.

În urma neregulilor constatate, au fost întocmite două dosare penale şi au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale, pentru nerespectarea normelor legale privind protecţia animalelor.

Spre exemplu, o femeia a fost sancţionată contravenţional, deoarece a comercializat două exemplare canine, fără a deţine documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare. De asemenea, din verificările efectuate a rezultat faptul că aceasta nu s-a preocupat de identificarea prin microcipare, acordarea de asistenţă medicală constând în vaccinări şi deparazitări periodice şi a despărţit puii de mama lor, înainte ca aceştia să împlinească 8 săptămâni.

Totodată, în cadrul acţiunilor, poliţiştii au distribuit 60 de pliante informativ-preventive, cu informaţii referitoare la operaţionalizarea şi atribuţiile Biroului pentru Protecţia Animalelor,  legislaţia în domeniul protecţiei animalelor, precum şi obligaţiile deţinătorilor de animale.