O femeie din localitatea Vlădeni, Iași, a ajuns în stare gravă la Spitalul “C. I. Parhon” după ce a folosit substanțe chimice pentru a face curățenie în casă. Femeia a acuzat o stare de rău, iar medicii au descoperit o insuficiență renală acută severă ce ii punea viața în pericol.

“Este vorba despre o pacientă în vârstă de 65 de ani care s-a prezentat la Spitalul “Parhon” în cursul Gărzii precedente cu o stare generală foarte gravă, cu dureri musculare, intoleranță digestivă și cu o insuficiență renală acută severă, acestea impunând dializa. Este un caz deosebit pentru că aceste fenomene au apărut după ce pacienta a făcut curățenie în casă și a încercat să folosească în mod intensiv o substanță de dezinfecție și insecticidă. Acest insecticid i-a provocat o insuficiență renală acută, o nefrită tubulointerstițială acută ce au impus efectuarea dializei”, a declarat Dr. Ionuț Nistor.

Pacienta însă nu este la primul episod de acest gen, din păcate, căci în urmă cu câțiva ani a teecut prin aceeași situație, ajungând și atunci tot la dializă.

“Ce este particular la această pacientă este istoricul dumneaei, din păcate, în urma cu 6 ani de zile a pățit ceva similar, este cunoscută în spitalul nostru pentru un episod similar care a necesitat și atunci dializă. La acel moment a folosit o substanță fungicidă tot pentru curățenie. Este important să știm de aceste riscuri când folosim substanțe toxice de acest gen, de dezinfecție, deparazitare, pentru că, din păcate, riscă să își piardă rinichii definitiv, să rămână pe dializă tot timpul iar aceste situații sunt relativ frecvente în spitalul nostru, aceste substanțe fiind la dispoziția tuturor, se găsesc în orice gospodărie. Important este să aerisim corespunzător încăperile, să nu ne expunem acestor substanțe și în condițiile în care există un episod anterior de astfel de reacții, de alergii ce au impus spitalizarea, recomandarea este de a evita expunerea la acele substanțe tocmai pentru că o repetare a unui astfel de episod poate duce la consecințe foarte grave” a mai declarat Dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului “C. I. Parhon” din Iași.