La 200 de ani de la înființarea Poliției Române, vor fi prezentate o serie de interviuri cu polițiști care au lucrat la I.P.J. Iași și sunt pensionari sau care își desfășoară activitatea în Poliția Ieșeană.

Primul interviu este realizat cu agent de poliție Nenu Ana, ce iși desfășoară activitatea pe linie rutieră. De asemenea, ea a fost desemnată Polițistul Anului 2020.

Î: De când lucrați la I.P.J. Iași?
R: Lucrez în cadrul I.P.J. Iasi din anul 2017 și tot de atunci îmi desfășor activitatea la Poliția Municipiului Iași – Biroul Rutier.

Î.: Care sunt atribuțiile polițistului rutier?
R.:Atribuțiile principale ale polițistului rutier sunt: fluidizarea traficului rutier, prevenirea faptelor contravenționale și penale, cât și constatarea lor, cercetarea penală, intervenții la sesizările 112, măsuri de ordine, soluționarea petițiilor și multe altele.

Î: Care au fost cele mai interesate/ amuzante cazuri avute în activitatea de polițist rutier, de până acum?
R: Fiecare caz în parte are particularitățile sale și este interesant în felul său. Cele mai deosebite sunt cazurile cu autori necunoscuți care, în urma investigațiilor efectuate, într-un interval scurt de timp, sunt identificați.
Un caz amuzant a fost atunci când un inculpat dintr-un dosar penal față de care s-a dispus trimiterea în judecată, încarcerat ulterior în Penitenciarul Iași, a trimis o scrisoare la sediul Biroului Rutier prin care m-a felicitat cu ocazia zilei onomastice.

Î.: Care este percepția cetățeanului vis-a-vis de activitatea poliţistului rutier?
R.: Cei care respectă prevederile legale (majoritatea cetățenilor) au în general o percepție pozitivă, de multe ori sprijinind polițistul rutier în activitatea lui.
Pe de altă parte, unii dintre cei care încalcă normele rutiere și sunt sancționați nu au o părere bună, apreciind că au fost nedreptățiți.

Î.: Care sunt dotările polițiștilor rutieri?
R.: Polițiștii rutieri sunt dotați conform normelor prevăzute de lege, cu armament, muniție, cătușe, vestă anti-înjunghiere, body-cam, stație de emisie-receptie, spray iritant-lacrimogen, aparat etilotest Drager, Drug Test și altele.

Î.: Ce mesaj le transmiteți celor care vor să urmeze această carieră?
R.: În opinia mea, meseria de polițist este una vocațională. Deși este posibil să vă întâlniți cu multe interdicții și incompatibilități, precum și cu oprobriul din partea unor cetățeni, satisfacția lucrului bine făcut și rezultatele muncii depuse vă vor face sa vă simțiți împliniți atât din punct de vedere profesional, cât și personal.
*
Polițistul este perseverent și se preocupă în permanenţă să obțină rezultate foarte bune în activitate. Spre exemplu, în anul 2020, când a devenit Polițistul Anului a documentat activitatea infracțională a 25 de persoane față de care, la finalul cercetărilor s-au dispus măsuri preventive. Ana manifestă spirit de echipă, disponibilitate de lucru peste program, făcând față cu brio situațiilor profesionale neprevăzute.