Municipalitatea va realiza un studiu de fezabilitate necesar realizării proiectului „Iașul de după blocuri este orașul nostru – etapa I”.

Primarul Mihai Chirica a precizat într-o conferință de presă că acesta va fi întocmit VRLA – Vlad Rachieru Landscape & Architecture SRL, pentru o sumă de 69.000 lei. Termenul de întocmire a documentației este de trei luni de la data semnării contractului. Terenurile care urmează a fi studiate au o suprafață totală de 42.114 metri pătrați și se află în:

– strada Bistrița (Bl. A1-A8) – 1.945 metri pătrați,

– strada Sarmisegetuza (bl. R11-R12, Q4-Q8, B2, DA14-DA19, R8-R13) – 16.908 metri pătrați,

– bulevardul Regele Ferdinand I al României (Splai Bahlui – Mal Stâng) (bl. B1-B6) – 12.159 metri pătrați,

– bulevardul Regele Mihai I al României (Splai Bahlui – Mal Drept) (bl. I1) – 5.245 metri pătrați,

– șoseaua Națională (bl. C2-Q2) – 3.723 metri pătrați,

– aleea Tudor Neculai (bl. 937-939) – 2.134 metri pătrați.

Conform caietului de sarcini aferent licitației care va fi lansată în această perioadă, restaurarea spațiilor verzi dintre blocurile din Iași se impune ca o necesitate, întrucât spațiul ocupat de plante a devenit inestetic. Plantele existente au crescut și s-au dezvoltat aglomerând zonele, iar gazonul, mobilierul urban, aleile, parcările auto și iluminatul lipsesc.

Pentru restaurarea spațiilor verzi dintre blocuri se impune ca studiul de fezabilitate să cuprindă elaborarea documentației tehnico-economice, precum și studii de teren (studiu geotehnic și studiu topografic).Studiul peisagistic va trebui să aibă în vedere reamenajarea spaţiilor verzi, elemente de arhitectură peisagistică, alei pietonale, coșuri de gunoi, obiecte de mobilier urban, parcări auto, iluminatul funcțional al traseelor. De asemenea, sunt necesare realizarea documentaţiei tehnice pentru sistemul de irigare, estimarea impactului asupra mediului înconjurător și calcularea costurilor estimative ale investiției.