Astăzi a avut loc o misiune pirotehnica în satul Topile, comuna Valea Seacă, județul Iași. În urma intervenției de asanare au fost extrase 9 proiectile reactive 132 de mm (katyusha) și un motor de proiectil reactiv cal. 132 de mm care sunt încărcate in camion și transportate la depozitul de munitie.

S-a stabilit zona de pericol si de siguranta.

In consecinta s-a stabilit evacuarea unui numar de 13 persoane din 2 locuinte. Acestea vor fi cazate la rude.

La locul interventiei se afla primarul comunei Valea Seacă, Neculai Miron, care conduce activitatea de evacuare.

După retragerea echipajului ISU, zona de pericol va fi lasata în paza unui echipaj de jandarmi.

Transportul munitiei va fi asigurat cu antemergator de la IPJ Iasi.

Misiunea de asanare va continua mâine, 12.01.2021.

Pirotehniștii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași recomandă cetățenilor ca în cazul descoperirii de muniții neexplodate:

  • să anunțe de urgență ISU, sau Poliția, la numărul de urgenţă 112 pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente;
  • să nu atingă aceste elemente;
  • să nu le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite;
  • să nu încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice;
  • să nu aprindă focul deschis în apropierea munițiilor descoperite neexplodate;
  • să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
  • operatorii economici ce au ca obiect colectarea fierului vechi, ce au ca obiect de activitate colectarea de fier vechi, au obligația de a solicita furnizorului certificat de calitate (declarație pentru persoanele fizice) din care să reiasă existența muniției în masa fierului vechi, precum şi buletin de delaborare a muniției, semnat şi stampilat de persoane autorizate să manipuleze muniție asanată.
    De asemenea, este strict interzisă folosirea muniției asanate, cu elementele de inițiere active, în scop de învățământ, sau pentru prezentarea diferitelor expoziții.

Cetățenii trebuie să conștientizeze că respectând măsurile de prevenire la găsirea elementelor de muniții neexplodate, ne putem proteja viața şi bunurile materiale!