Scumpirile de pe piața energiei, dar și investițiile în noi capacități de producție din surse regenerabile de energie au fost discutate la Guvern și Președinție, odată cu sosirea în România a șefului ENEL. Grupul italian a venit să-și prezinte planurile de dezvoltare, în timp ce autoritățile au adus în discuție și soluțiile pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, după ce preţurile utilităţilor au crescut galopant.

Timp de 45 de minute au discutat reprezentanții de la cel mai înalt nivel al grupului italian cu șeful Guvernului și cu ministrul Energiei. Au vorbit mai ales despre investițiile pe care italienii vor să le facă în România, în energie verde și în dezvoltarea rețelelor de distribuție. Pe termen lung, astfel de investiții ar trebui să aducă o reducere a prețurilor din energie.

După întâlnirea de la Guvern, delegația condusă de Francesco Starace a ajuns la Palatul Cotroceni.

S-au discutat și problemele de pe piața europeană și locală a energiei, care au dus la scumpiri și la îngrijorări în rândul consumatorilor casnici și industriali. Președintele Klaus Iohannis a transmis conducerii ENEL că este necesar un efort comun al companiilor și autorităților statului pentru găsirea celor mai potrivite măsuri de protejare a consumatorilor vulnerabili.

Pe termen scurt, Guvernul a promis că, de la 1 noiembrie, milioane de români vor fi ajutați să-și plătească facturile de încălzire din această iarnă.

Surse guvernamentale spun că până la 40% din facturi ar urma să fie compensate, iar pentru scăderea prețurilor se analizează și eliminarea accizelor din prețul energiei.

sursa: stiri.tvr.ro/