Judecătorii din Bârlad au dispus încetarea procesului penal împotriva primarului municipiului Iaşi, Mihai Chirica. Acesta fusese trimis în judecată pentru fapte de abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate, prin leasing operaţional, a unor maşini marca Skoda. Dosarul a fost însă închis pentru că faptele s-au prescris iar Mihai Chirica poate respira ușurat. În acest sens, Mihai Chirica a beneficiat de o decizie a Curţii Constituţionale.

În dosarul care a fost trimis în instanţă de procurori în ianuarie 2021, pentru infracţiuni presupus comise în anul 2013, au scăpat “basma curată” şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar: fostul primar Gheorghe Nichita, şefa Serviciului Juridic de la acea vreme, Doina Florescu, fostul şef al Serviciului Administrativ, Costică Eugen Chişcă şi fostul director al Direcţiei Tehnice, Petru Dumitru Tomorug.

“Mihai Chirica, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administraţiei publice locale  şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita “achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, precizau la momentul respectiv procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

După decizia magistraților însă, toți cei implicați în acest dosar sunt “liberi ca pasărea cerului”.