Motive de bucurie pentru medicina din zona Moldovei și mai ales, pentru cei de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria” din Iași după ce ECMO, cel mai performant aparat de oxigenare extrapulmonară a ajuns în dotarea unității medicale.

“Acest aparat este destinat micuților cu grave probleme cardiopulmonare, fiind achiziționat prin proiectul POIM COVID cu ajutorul fondurilor europene și a costat 585.360 RON, adică peste 117.000 de euro. Aparatul este adaptat, desigur, pentru pacienții de vârstă pediatrică și a ajuns în dotarea spitalului joi, 17 noiembrie. ECMO este o terapie de inaltă performanță ce se realiza până acum doar in București”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii “Sf. Maria” din Iași.

Oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO) este o procedură utilizată în secțiile ATI, în cazurile de insuficiență cardiacă sau insuficiență respiratorie. ECMO se utilizează când organismul pacientului nu mai poate susține singur oxigenarea sângelui, vitală pentru supraviețuire și refacere, dar și în timpul intervențiilor chirurgicale complicate, pe cord și plămâni.

foto ilustrativ: nonguvernamental.org