Caz rar al unei adolescente in vârstă de 15 ani din județul Neamț, politraumatizată grav (cranio-cerebral, torace și bazin) in urma unui accident rutier și care a dezvoltat pe parcursul spitalizării un sindrom inflamator multisistemic post infecție SARS-COV2 (MIS-C).

Victima unui accident rutier (fiind pieton) in data de 17.12.2022, adolescenta a fost preluată de urgență de echipaj SMURD cu Scor Glasgow 6, fiind intubată oro-traheal, sedată și ventilată mecanic, și adusă inițial la Spitalul Municipal de Urgență Roman.

S-a realizat o examinare completă computer tomograf, care a obiectivat un traumatism cranio-cerebral grav, contuzii hemoragice pulmonare și fractură cominutivă de bazin, ulterior fiind transferată la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Maria” Iași.

Dupa 17 zile de tratament specific al afecțiunilor sale in Secția ATI Neurochirurgie, dezvoltă un sindrom febril persistent in ciuda mai multor scheme de tratament antibiotic cu spectru larg, însoțit de un exantem maculo-papulo-eritematos generalizat, adolescenta fiind transferată in Compartimentul de Boli Infecțioase.
Febra înaltă persistentă pe parcursul a mai multor zile și dispunerea atipică a exantemului, a făcut ca diagnosticul diferențial să fie dificil, fiind luate in discutie pe rând – sepsis; scarlatina; un exantem viral din mononucleoză infecțioasă sau primo-infecție CMV; exantem post-infecție cu germeni atipici; alergie post-medicamentoasă sau exantem de tip autoimun.
După excluderea tuturor etilogiilor comune, analizele seriate relevă o insuficiență hematologică (trombocitopenie moderată), afectare acută hepatică, status protrombotic (nivelul d-dimerilor mult crescut), sindrom inflamator biologic marcat, corelat cu o serologie Ig G SARS COV2 – au făcut posibilă evidențierea sindromului inflamator multisistemic post-infecție SARS COV2, de altfel mama pacientei și declarând că adolescenta a avut o viroză cu doar câteva săptămâni anterior accidentului rutier.
A fost tratată cu succes cu pulsații cu Solumedrol, remițându-se complet febra, erupția cutanată, afectarea hematologică și cea hepatică. Pacienta a fost externată ameliorată, de menționat fiind că și leziunile craniocerebrale dar și fractura cominutivă de bazin au avut o evoluție favorabilă.

Pentru rezolvarea cazului au participat activ, timp de aproape o lună de zile, medici anesteziști și de terapie intensivă, neurochirurgi, medici infecționiști, pediatri, medici urgentiști, alergologi, dermatologi și un număr mare de medici rezidenți, asistente medicale, infirmieri și brancardieri.

Dr. Gheorghiță Cezar
Dr. David Alexandru
Dr. Ivanescu Camelia
Dr. Lupu Valeriu
Dr. Graur Ramona
Echipa complexă de medici pediatri, anesteziști și de terapie intensivă