La doar 28 de ani, un medic de la Iași se poate lăuda cu peste 130 de premii câștigate în competițiile naționale și internaționale de armwrestling, cucerind titlu după titlu. Rezultatele extraordinare l-au recomandat pentru a fi vicepreședintele Federației de Armwrestling din Republica Moldova.
Daniel Procopciuc este medic rezident în anul patru la Secția de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon” și a cucerit patru titluri de campion mondial, respectiv patru titluri de campion european al sportului pe care îl practică cu dăruire.
De 10 ani practică armwrestling, iar primul titlu de campion mondial l-a cucerit la doar 22 de ani
“Am început cariera sportivă în urmă cu 10 ani iar în 2016 am participat pentru prima dată la campionatele europene și mondiale, sub indrumarea antrenorului Alexandru Grumeza, medic Neurolog in Republica Moldova. Am reușit atunci să câștig titlul de campion european iar la mondiale, cel de vicecampion. În anul următor, la campionatele mondiale am avut de înfruntat nu mai puțin de 8 sportivi care, la rândul lor, cuceriseră titlurile de campioni mondiali. În total, au fost 42 dintre cei mai buni sportivi pe armwrestling din lume iar primul titlu de campion mondial m-a surprins până și pe mine. Este cel mai aproape de sufletul meu, dacă pot spune așa. De atunci, am mai cucerit alte trei titluri de campion mondial. Și nu am de gând să mă opresc aici!


În România am venit după ce am absolvit Facultatea de Medicina în Republica Moldova și m-am înscris la rezidențiat aici, la Iași, la Spitalul “Sf. Spiridon” care, intre timp, mi-a devenit a doua casă. Am mizat pe faptul că Iasul este centru universitar, am de la cine și am unde să învăț. Și am ales bine! Aici am învățat cu adevărat, ce înseamnă Ortopedia, având norocul să întâlnesc îndrumători dedicați: Prof. Dr. Ovidiu Alexa, Dr. Bogdan Veliceasa, Dr. Alexandru Filip. M-am simțit binevenit, nu am avut probleme de adaptare, nu am resimțit nici o clipa că se fac diferențe intre noi.”

Gărzile de câte 36 de ore sunt epuizante însă toată tensiunea și stresul dispar ca prin minune la antrenamente
“Este foarte greu să lucrezi cu oamenii, toți suntem diferiți, însă este și mai greu să lucrezi cu oamenii aflați în suferință. Marea majoritate a timpului o petrecem la UPU, acolo unde nu este timp deloc de stat. Pacienții vin în valuri, fiecare cu o altă problemă, unii cu traumatisme mai grave, alții mai puțin grave însă toți își doresc să fie prioritari pentru că…doare. Un picior fracturat doare, o entorsă doare însă nu depinde doar de noi cât de repede pacientul ajunge internat pe secție sau cât de repede intră în sala de operație. Până să ajungă în acel punct pacientul trece prin mai multe etape. De la preluarea lui la intrarea în UPU până la finalizarea primelor analize, până la realizarea și interpretarea unei radiografii de exemplu sunt necesare minim două ore iar pacientul își pierde răbdarea, aparținătorul la fel. Sunt, poate, zeci de astfel de situații pe oră care așteaptă un diagnostic, o rezolvare a situației.
O gardă durează și 36 de ore timp în care prin mâinile noastre trec zeci, uneori chiar sute de pacienți, fiecare cu o poveste, fiecare cu o durere, fiecare cu traumă.
Chiar și așa, simt că sunt în locul potrivit, fac ceea ce mi se potrivește iar pentru mine sportul e o gură de aer proaspăt după o astfel de gardă, vin la sală, la 201 Academy, mă antrenez, îmi eliberez mintea, îmi relaxez corpul.”


Anul 2023 este unul foarte încărcat, pentru care campionul mondial se pregătește intens
“Anul acesta este unul plin, voi participa la câteva competiții comerciale, printre care una la Instanbul iar în octombrie va fi cea mai importanta competiție: Campionatul Mondial de Armwrestling. Am fost invitat și la campionatele din Statele Unite ale Americii dar și la cele din Arabia Saudita, acolo unde am fost de mai multe ori la invitația Regelui Arabiei Saudite, invitație ce mă onorează de fiecare dată.”


Daniel Procopciuc s-a născut în anul 1995 în localitatea Călinești din raionul Fălești și a absolvit Univestitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testamițanu” din Chișinău. Din 2019 este medic rezident la Ortopedie-Traumatologie la Spital “Sf. Spiridon” din Iași.