Deputatul Filip Havârneanu a anuntat ca cei de la Comisia de sănătate a Senatului au dat raport de respingere pentru propunerea legislativă prin care femeile urmează să primească, după naștere, consiliere psihologică gratuită, ridicând astfel un obstacol în fața unei inițiative atât de așteptate și urgente.

“PNL-PSD și UDMR dau dovadă de indiferență și lipsă de empatie față de o categorie aflată în suferință, lasând mamele cu tulburări emoționale să se descurce în continuare, pe cont propriu. Inițiativa mea pe care am înregistrat-o în vară, a primit anterior susținerea celorlate comisii, dar Comisia de sănătate a Senatului a răspuns negativ, în condițiile în care nu există un program național de prevenție gândit să ajute femeile care se confruntă cu această greutate”, a transmis Filip Havârneanu.

Deputatul spune că inițiativa era una menită să ajute mamele care, după naștere, trec printr-o avalanșă de trăiri, schimbări de dispoziție ce duc foarte ușor la depresia postpartum ce poate avea consecințe tragice.

“Foarte multe femei din România se luptă în tăcere cu anxietatea si depresia după naștere, dar PNL-PSD și UDMR le-au exclus din nou din ecuație, după ce, ani la rând, acesta a fost un subiect tabu în societate. O femeie care aduce pe lume un copil trece prin schimbări bulversante, necunoscute, la care se adaugă presiunea unei reușite legate de alăptare, lipsa somnului, schimbările hormonale, durerile fizice, îngrijirea bebelușului și alte responsabilități cotidiene. Cu natalitatea în continuă scădere, politic, România continuă prin acești aleși să descurajeze femeile care încearcă rolul de mamă și cad victime în capcana depresiei, fiind sleite de puteri.

Inițiativa a fost gândită ca o metodă de prevenire care să sprijine într-o perioadă delicată femeile care, după naștere, suferă de tulburări psiho-emoționale, cum ar fi depresia post-partum. Neprimind ajutor la timp, unele își pun capăt zilelor sau recurg la alte gesturi dureroase pentru ele și bebeluși, pentru că nu au găsit o ușă deschisă la timp. O astfel de realitate este totuși ignorată de niște politicieni care au considerat că sănătatea mamelor nu este pe lista urgențelor de partid”, a precizat Filip Havârneanu.

Proiectul propusm deși primit cu entuziasm la început, a primit așadar raport de respingere.

“Proiectul meu vine să completeze Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, dar pare că cei din Comisia de sănătate, nu își doresc neapărat schimbări în beneficiul adevăratelor categorii vulnerabile. Propunerea legislativă a fost primită cu mult entuziasm și speranță la momentul depunerii, dată fiind utilitatea ei și nu este normal să fie puse bariere unei legi care ar putea schimba sau influența în bine viețile a mii de mame” a mai spus Filip Havârneanu.