După 14 ore de perchezitii și audieri, medicul Dan Tesloianu de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași a fost reținut noaptea trecută pentru 24 de ore.
Procurorii Parchetului General il vor aduce sâmbătă, în jurul prânzului, la Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă.
O amplă anchetă este în desfăşurare în 3 judeţe, la mai mulţi medici bănuiţi că ar fi făcut intervenţii chirurgicale care au încălcat grav procedurile medicale.
Reamintim cititorilor că ieri au avut loc peste 20 de percheziţii au avut loc Iaşi, Braşov şi Neamţ, atât la persoane fizice cât şi la instituţii precum spitale, o primărie şi un ONG.
“Față de inculpat s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore și s-a formulat propunere de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile, care a fost înaintată spre soluționare Tribunalului București“, s-a transmis Pachetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
În același comunicat este detaliat modul în care medicul ieșean, împreună cu un alt medic din Brașov au implantat nu mai puțin de 238 de dispozitive cardiace extrase din cadavre către pacienții care aveau sau nu nevoie de acestea. Potrivit sursei citate, pacienții cărora le-au fost implantate aceste dispozitive erau informați în prealabil că au neapărată nevoie de ele, cu toate că din punct de vedere medical nu era necesară această procedură in toate cazurile.
“În situația de fapt reținută de procurori, se menționează că inculpatul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora.
Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor.
Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de proveniență) și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.
O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, se arata in comunicatul transmis de catre PÎCCJ.
De menționat este faptul că medicul ieșean nu se afla la prima abatere de acest gen, în urmă cu câțiva ani acesta a fost implicat într-un alt dosar on care a fost anchetat pentru trafic cu obiecte de artă (tablouri) de valoare.
Pe de altă parte, în urma perchezițiilor au fost găsite mai multe dispozitive medicale, sume mari de bani și tablouri de valoare dar și dispozitive electronice precum stickuri, tablete etc.
“In urma celor 24 de percheziții efectuate ieri, 17 februarie, de către polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției de Investigații Criminale, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au fost descoperiți și indisponibilizați 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3.500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri și 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace.
36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de renume au fost ridicate și depuse la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul de Artă”, arată anchetatorii.