Laviniu Lacustă, liderul USLIP Iași a oferit informații cu privire la nemulțumirile care i-a determinat pe angajații din invățământ să inceapă o gravă de avertisment, in data de 19 ianuarie. Protestul celor din Educație este cauzat de refuzul guvernanților de a purta negocieri referitoare la salariu.

“Principala revendicare pe care o aducem in atenția guvernului României este aceea de punere in aplicare, sau reaplicare mai bine zis, a legii 153 din anul 2017 ce ar fi trebuit să aducă celor din invățământ o majorare de 16% a salariilor și nicidecum de doar 4 %, atât cât a oferit guvernul actual al României. Pe de altă parte avem in vedere si celelalte două categorii, mă refer aici la personalul auxiliar și nedidactic care, de asemenea, trebuie să se descurce cu un salariu foarte mic, in ciuda legii inflației care, așa cum am spus-o de atâtea ori, le este favorabilă, in special acea Hotărâre de Guvern numărul 34 din 2008, in care este specificat că, atât personalul nedidactic cât și cel auxiliar ar mai fi trebuit să beneficieze de sporuri de pană la 15% din salariu. Lucru care, din păcate, nu s-a realizat”, a transmis Laviniu Lacustă.

Astfel, in data de 19 in intervalul orar 11:00-13:00, activitatea didactică va fi suspendată. Liderul USLIP a mai menționat că dacă greva de avertisment va rămâne fără rezultat, este foarte posibil să se ajungă la grevă generală.

“Stim foarte bine, greva de avertisment este primul pas spre intrarea in greva generală, este de fapt un pas procedural, primul pas pe care noi il facem pentru a intra in grevă generala, in conformitate cu legea dialogului social”, a mai spus Laviniu Lacustă.