Specialiștii din Iași au descoperit, în ultimele două săptămâni, noi cazuri de mistreți morți din cauza pestei porcine africane (PPA).

Dacă în primele două săptămâni din luna august 2022 nu au fost înregistrate noi cazuri de mistreți cu pestă porcină africană, în ultima perioadă a crescut numărul animalelor moarte din cauza PPA. Astfel, specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au înregistrat 46 de porci mistreți cu PPA. Medicii veterinari au luat măsurile necesare în această situație, iar specialiștii din domeniul silvic susțin că verifică fondurile cinegetice și că este posibil ca ursul din Dobrovăț să se hrănească cu animalele moarte.

Medicii sanitar veterinari au analizat sute de probe de la animalele moarte, în acest an, în laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, iar rezultatele au arătat că principala cauză a morții este virusul PPA. Efectivele de porci mistreți s-au redus drastic, în ultimii 3 ani, după ce pesta porcină africană a distrus populația de mistreți.

Medicii sanitar-veterinari din Iași au închis cele 13 focare de pestă porcină africană (PPA) din gospodăriile localnicilor din orașul Podu Iloaiei, comuna Țigănași, satul Stejari, satele Zagavia și Scobinți, comuna Scobinți, satul Maxut, comuna Deleni, dar și din satul Todirel, comuna Bârnova.