Peste 50% din pacientii care se prezinta in triajul Spitalului Clinic de Boli Infectioase” Sf. Parascheva” necesita internare si ingrijire in regim de spitalizare.

“Astăzi, avem spitalizați cu diagnostic de gripă 22 de pacienți adulți, iar alți 28 așteaptă rezultatul analizelor care, cel mai probabil, așa cum se prezintă simptomele, vor confirma în cazul celor mai mulți dintre acestia același diagnosticul. Din același motiv,sunt internați și 3 copii, alți doi fiind spitalizați cu diagnosticul de pneumonie cauzata de gripă. Numărul pacienților pe care îi tratăm de gripă este însă foarte mare și asta poate și pentru că unii dintre pacienti au ignorat recomandările noastre de a se prezenta la medicul de familie în primele 24 de ore de la apariția simptomelor: durere de cap, febră mare, durere musculară, rinoree( ” curge nasul”) și în maxim 72 de ore la medicul specialist din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” daca patologia persista. Este foarte importantă prezentarea la medic, poate face uneori chiar diferența dintre viață și moarte și nu exagerez cu nimic, pentru că astfel pacientul beneficieaza de tratamentul adecvat în termen scurt și pot fi evitate complicațiile. Prezentarea la spital va fi urmata de un consult clinic și unul paraclinic( analize de laborator, investigații imagistice) care vor indica dacă pacientull are nevoie de îngrijire la domiciliu( in sistem ambulator) sau in regim de spitalizare. 10 la sută dintre pacientii internați au necesitat îngrijire in cadrul compartimentului de Terapie Intensivă, iar acesta este un procent destul de mare”, a transmis Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.

Specialiștii ieșeni au transmis o serie de recomandări pentru a trece mai ușor peste sezonul rece.

“Recomandăm în continuare vaccinarea antigriplă, nu este târziu. Durează două săptămâni pana cand anticorpii vor atinge un titru protectiv și chiar dacă, în acest interval, pacientul este diagnosticat ca avand gripa, cu siguranță forma va fi una mult mai ușoară. Nu ignorați nici măsurile de igienă: spălatul pe mâini. De asemenea evitați aglomerațiile, iar atunci când ajungeți într-o astfel de zonă, purtați mască. Consumați multe legume,fructe proaspete- întăresc sistemul imunitar. Și dacă ați constatat că prezentați simptome de gripă, adult sau copil, evitați să intrați din nou în colectivitate, reprezinta un simt civic normal”, a mai transmis Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași.