Astăzi incepe cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat, rezervată celor care nu au putut participa la prima sesiune sau celor care mai încearcă să treacă încă o dată examenul. Rezultatele inițiale vor fi afișate pe data de 31 august.

‘Pentru susţinerea probelor scrise, în judeţul Iaşi, s-au înscris 1.280 de candidaţi, dintre care 876 sunt din promoţia curentă, iar 404 candidaţi sunt din promoţiile anterioare. Probele scrise se vor susţine în patru de centre de examen din municipiul Iaşi. Pentru şapte absolvenţi provenind din trei şcoli ale judeţului Iaşi, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a propus adaptarea procedurilor de susţinere a examenului în vederea asigurării condiţiilor de egalizare a şanselor‘, a anunţat, duminică, Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi.

Prima probă va avea loc astăzi la Limba și literatura română – proba scrisă, pentru ca marți, 17 august candidații să susțină proba obligatorie a profilului. Miercuri urmează proba la alegere a profilului și specializării, iar joi, 19 august, o parte dintre candidați vor susține proba la Limba și literatura maternă.

Trebuie menționat faptul că toatProbele încep la ora 9,00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8,30. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Toate măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 valabile la prima sesiune se vor aplica şi la cea de a doua sesiune a bacalaureatului.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 31 august, până la ora 12,00.

Contestaţiile pot fi depuse sau transmise în aceeaşi zi, între orele 12,00 şi 18,00, inclusiv prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 3 septembrie.