În zece localități din județul Iași, respectiv Ciohorăni, Ciurea, Costești, Cozmești, Cucuteni, Dagâța, Ipatele, Mircești, Miroslava și Probota, în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor noi de coronavirus a depășit valoarea de unu la mia de locuitori, au fost instituite, începând de ieri, restricții sanitare în vederea prevenirii și răspândirii virusului în comunitate.

Întrunit în ședință extraordinară la inițiativa prefectului Bogdan Cojocaru, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a adoptat sâmbătă, 8 ianuarie, o hotărâre prin care sunt stabilite măsurile care intră în vigoare în cele zece localități, începând cu data de 9 ianuarie ora 00.00 și până pe data de 22 ianuarie ora 24.00.

Astfel, în spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între persoane şi purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Acelaşi lucru este valabil pentru cinematografelor, instituţii de spectacole şi concerte, activităţi practice, workshopuri, conferinţe, precum şi cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, dar şi în cazul operatorilor economici care desfăşoară activităţi în piscine şi săli de jocurilor de noroc. De asemenea, activitatea târgurilor, a bâlciurilor şi a talciocurilor, este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

Atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/202.