Cel de-al șaptelea autobuz electric Solaris, parte din cele 20 cumpărate cu fonduri europene, a ajuns la Iași. În această perioadă a fost scos la stradă și primul dintre acestea, aflându-se în probe și circulând fără călători, cu scopul de a permite acomodarea șoferilor Companiei de Transport Public și pentru a fi identificate toate aspectele tehnice necesare stabilirii modului în care autobuzele vor parcurge traseele în funcție de autonomia acumulatorilor. Autobuzul este testat pe traseele 36, 42 și 52.

Contractul pe care municipalitatea l-a semnat cu compania poloneză Solaris Bus & Coach prevede furnizarea a 20 de autobuze electrice Solaris Urbino Electric nE12, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă. Valoarea totală a proiectului este de 66,7 milioane de lei, adică aproximativ 13,5 milioane de euro.

Autobuzele Solaris Urbino Electric nE12 furnizate Iașului sunt de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, caroserie CE, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant deluros, cu aer condiționat, sisteme de monitorizare, faruri și iluminat LED. Autobuzele au lungimea de 12 metri, lățimea de 2,55 metri și înălțimea de 3,3 metri, viteza maximă de 70 km / h și capacitatea de 82 de pasageri, din care 30 pe scaune.

Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 4.Prin intermediul aceleiași linii europene de finanțare, Iașul va beneficia și de 24 de autobuze electrice de 10 metri, în valoare de 64,8 milioane de lei, de la SC BMC Truck&Bus SA.