Preşedintele CNCAV (Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2), Valeriu Gheorghiţă a precizat într-o conferinţă de presă că România se apropie de pragul de 50% de imunizare colectivă.

“Cumulat, trecere prin boală, trecere prin vaccinare, probabil că ne apropiem undeva la 50%, la acest moment, de imunitate colectivă. Sunt lucruri care cu siguranţă vor limita, dacă vreţi, acele cazuri grave care pot să apară în rândul celor vulnerabili şi anume vom evita multe spitalizări şi decese. Dar, în acelaşi timp, trebuie să înţelegem că avem 50% din populaţie care în momentul de faţă nu are niciun fel de imunitate, nici postboală, nici postvaccinală”, a precizat el.

Obiectivul principal CNCAV este cel de a creşte rata de vaccinare cât mai mult, mai ales la persoanele din categoriile vulnerabile (bătrâni, bolnavi cronici).

“Este obiectivul nostru de a creşte mai mult numărul celor vaccinaţi, în mod deosebit din rândul celor mai vulnerabili, care în faţa variantei Delta vedem că au risc de două ori mai mare de spitalizare, care pot să ajungă să dezvolte forme grave, cu risc de deces. Din acest punct de vedere, maladia COVID-19 beneficiază de vaccinare, care poate să evite foarte multe decese, foarte multe spitalizări, aşa cum sunt toate analizele efectuate în ţările care au o rată crescută a acoperirii vaccinale”, a spus preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă.

După opinia specialiştilor, chiar dacă există o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, situaţia este “stabilă” in ţara noastră, comparativ cu cea din alte state europene.

“Probabil că acest lucru se poate explica şi prin caracteristicile demografice ale populaţiei. Aproximativ 50% din populaţie trăieşte în mediul rural, unde interacţiunea, unde riscul de expunere la boală este mai mic, consecinţele acolo sunt mai degrabă la nivel individual, unde persoana vulnerabilă poate avea un risc mai mare să facă o formă gravă şi să ajungă să aibă nevoie de spitalizare, iar pe lângă contribuţia legată de evoluţia naturală, firească a pandemiei, de reducere a circulaţiei virusului la nivel populaţional în această perioadă, evident că vaccinarea a contribuit foarte mult, pe lângă celelalte măsuri nefarmaceutice care au avut un rol foarte important”, a precizat medicul.

sursa: Agerpres