În cursul săptămânii trecute ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Cseke Attila, a anunțat aprobarea construirii primelor 138 de creșe noi, moderne, la nivel național. Dintre acestea două vor fi construite în Municipiul Iași!

„În cursul lunii februarie a acestui an, în contextul discuțiilor purtate de către președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu liderii coaliţiei de guvernare cu privire la proiectele care ar putea fi incluse prioritar în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde un subiect discutat a fost cel legat de modernizarea învăţământului românesc, am trimis o scrisoare Guvernului României prin care am prezentat argumentele Municipiului Iași în susținerea unor proiecte care s-ar încadra în strategia de dezvoltare a calității actului educațional. Concret, am prezentat proiectele municipalității care privesc construcția a patru creșe noi. La inițiativa mea, pe 30 iunie 2020 Consiliul Local a adoptat o hotărâre privind aprobarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice, indicatorilor tehnico – economici și devizelor generale aferente pentru construirea a patru creșe. Dintre acestea, MDLPA va alege două amplasamente și va decide dacă va construi unitățile după proiectele noastre sau după un proiect tip la nivel național. Rămâne ca în termen de 60 de zile să trimitem la MDLPA documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor. Mulțumesc Guvernului României și, în particular, domnului ministru Cseke Attila pentru că respectă statutul Iașului de centru educațional, precum și nevoia de locuri în creșe pe care o au în mod natural municipiile mari și în plină dezvoltare, așa cum este și orașul nostru!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit documentațiilor întocmite de municipalitate, cele patru creșe ar avea, în total, 22 de săli de grupă, adică o capacitate de 550 de copii, în condiții normale. Acestea au următoarele amplasamente: aleea Nicolina nr. 167 – Școala „Ion Neculce”, prin Școala „Gheorghe Ghibănescu” (demolare parțială și construire creșă); bulevardul Tudor Vladimirescu, nr. 39 – 45 (construire creșă); șoseaua Iași – Voinești, nr. 26 (construire creșă și demolare construcție existentă); strada Canta, nr. 52 (extindere unitate de învățământ și construire creșă).

„Există doar 386 de creșe acum în România. Nevoia de a construi creșe noi este evidentă, de aceea, în prima fază, a fost aprobată construirea unei creșe în fiecare municipiu din țară și a două clădiri de creșe în municipiile care au peste 100.000 de locuitori. În total există 47 de cereri aprobate, cu documentația completă depusă. Urmează ca, pentru celelalte 91 de finanțări aprobate, autoritățile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Pe baza ordinului de ministru emis săptămâna trecută se vor putea semna, la începutul anului viitor, primele contracte cu constructorii.