Prezent la Iasi pentru Forumul Regional “Dezvoltarea Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor în Regiunea Nord-Est – Provocări și Oportunități de Finanțare 2024”, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea Fechet, a discutat pe larg despre situatia Romaniei la nivel european din punct al performantei colectarii separate a deseurilor, situandu-se la un procent de doar 13%. Implicit, Romania este nevoita sa plateasca amenzi usturatoare catre Comisia Europeana din aceasta cauza.

“Am fost condamnati si platim in fiecare zi 18.000 de euro, putem calcula la finalul acestei intalniri sa vedem cu cati bani suntem in plus datori Comisiei Europene dupa 2 ore de discutii si probabil ca va fi o suma insemnata de bani. Avem si exemple pozitive iar pentru ca suntem la Iasi, aici exista, din informatiile pe care le am eu, unul din putinele centre de tratare biologica din Romania si ca functioneaza in parametrii pentru care a fost proiectat iar aceste centre ar trebui sa existe in fiecare judet”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

In cadrul evenimentului, ministrul a precizat ca Sistemul de Garantie Returnabila (SGR) a inceput bine iar la trei luni de la implementare s-a ajuns la o performanta mai mult decat notabila desi recunoaste ca inca mai exista anumite aspecte care pun probleme.

“SGR, inceput din 30 noiembrie anul trecut, atinge astazi niste performante extraordinare. Avem cifre care spun ca luna aceasta vom atinge pragul de 2 milioane de ambalaje colectate in fiecare zi in cadrul SGR iar acest sistem isi propune sa porneasca de la cifra rusinoasa de 13% pe care o avem astazi si sa atinga si chiar sa depaseasca o performanta de 90% in anul 3 de functionare.

Eu personal sunt multumit, inteleg ca exista inca probleme, asa cum anticipam, primul an este unul complicat si asa s-a intamplat in  fiecare stat, fie ca vorbim despre Germania, cel mai mare SGR din Europa sau fie ca discutam de Malta, cel mai mic sistem SGR din Europa, in ambele state existand anumit sincope in primul an, au existat anumite lucruri care s-au corectat pe parcurs. Trebuie sa reamintesc despre SGR ca este al doilea din Europa si, probabil, cel mai complex pentru ca in Germania lucrurile sunt putin mai simple decat in Romania iar dincolo de micile probleme pe care le corectam in fiecare zi, eu personal sunt multumit pentru ca sistem isi atinge obiectivele si le-a propus pana la acest moment, respectiv a treia luna de functionare”, a mai declarat ministrul Fechet.

Din fericire, Iasul se poate lauda cu un loc “pe podium”, la nivel national, in ceea ce priveste colectarea selectiva si reciclarea deseurilor. Prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași, in anul 2023  rezultatele au fost notabile:

-cantitatea totală intrată în TMB – 136 462 tone, comparativ cu 120 490 tone în anul 2022, o creștere de 13%
procentul de depozitare din cantitatea intrată in instalații a fost de 40% în 2023
cantitatea reciclabila colectată selectiv – 27 059 tone, comparativ cu 20 555 tone în anul 2022, o creștere cu 32%
cantitatea trimisă spre reciclare – 10 881 tone, comparativ cu 9 998 tone în anul 2022, o creștere de 9 %
cantitatea valorificată energetic – 6 783 tone, comparativ cu 6 041 tone în anul 2022, o creștere de 12 %

“Inca de la preluarea mandatului, conceptul de Iasi Mai Verde a fost o prioritate pentru noi si ma bucur ca in primii 4 ani am reusit, impreuna cu colegii nostri din UAT si mai ales cu primarii din judet, sa avem o colectare selectiva si o reciclare a deseurilor. Astazi, Iasul este in top 3 la nivel national atunci cand vine vorba despre colectarea selectiva si a cantitatii reciclabile introduse in economia circulara iar pentru mine este o bucurie pentru ca in doar 4 ani, cantitatea de deseuri reciclabile a crescut de 7 ori. Vreau ca acest exemplu de buna practica sa continue si in urmatorii ani”, a declarat Costel Alexe, presedintele CJ Iasi si, totodata, presedintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași (ADIS).