Workshopul de autoapărare organizat de către 201 Academy în colaborare cu SSMI (Societatea Studenților Mediciniști Iași) și SCORA (Departamentul de Sănătate Sexuală și Reproductivă inclusiv HIV/SIDA din cadrul Societății de Studenți Mediciniști Iași), și-a propus și a reușit să crească nivelul de conștientizare privind violența sexuală, precum și asupra importanței dobândirii, cât mai precoce, a abilităților necesare de autoapărare. Seminarul a fost ghidat de către Bogdan Toma, antrenorul 201 Academy, în cadrul căruia activează mulți sportivi valoroși cu numeroase premii în palmares la competițiile de Jiu-Jitsu Brazilian, MMA, Kick-Boxing sau armwrestling. Seminarul a fost organizat pro bono, pentru a permite cât mai multor tinere să participe.

Bogdan Toma a explicat cum s-a desfășurat seminarul și ce a presupus acesta pentru partea de pregătire fizică.

“În general partea practică are un procent foarte scăzut de reușită și o aplicabilitatea la fel de redusă mai ales din cauza discrepanțelor dintre atacatori și victime, pentru că vorbim în general de un atacator de gen masculin, cu o medie a greutății de aproximativ 90 de kg agresiv, rău intenționat și cu un oarecare plan de atac într un mediu propice versus o victima de gen feminin, cu o greutate medie de 50 de kg, surprinsă de conflictul în sine și care are șanse minime de gestionare corectă a conflictului aflându-se sub o doză mare de stres, cu un tonus muscular scăzut în raport cu forța atacatorului. Având în vedere procentul scăzut al părții practice, partea teorectica, în special prevenția devine foarte importantă.

În cadrul seminarului în care am avut că invitate studente de la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Iași am încercat să ne concentrăm mai mult pe partea teoretică în care am urmărit să ridicăm nivelul de conștientizare și o ajustare a comportamentului în raport cu societatea din zilele noastre. Fetele au fost foarte receptive și am avut o secțiune de întrebări și răspunsuri foarte bogată.

Am discutat diferite spețe și despre specularea codului penal în raport cu anumite conflicte aproximativ 2 ore. Ne-am concentrat și pe câteva metode de auto apărare din diferite configurații / poziții plus numitorul comun al tuturor spețelor și anume deconectarea de atacator, îndepărtarea de acesta și contactarea autorităților.

În încheiere am făcut un mic circuit pentru condiționare fizică și tonus muscular. Seminarul a durat în total aproximativ 4 ore.

Proiectul studentelor de la Facultatea de Medicină a avut că tema violență sexuală. S-au arătat a fi foarte interesate astfel încât au avut o retenție foarte bună de informație. Pe viitor încercăm să facem în regim pro bono cât mai multe astfel de întâlniri”, a declarat antrenorul Bogdan Toma pentru 24iasi.