Cu toate că specialiștii au avertizat de nenumărate ori că populația trebuie să se protejeze în continuare, oamenii aleg să se expună riscului de îmbolnăvire și să meargă în locuri aglomerate, cum ar fi malluri, supermarketuri fără mască.

“Vorbim despre o explozie a numărului de viroze respiratorii, iar cea mai gravă este gripa. Vedem că numărul de cazuri este în continuă creștere iar populația nu înțelege că trebuie să poarte în continuare masca, chiar dacă ea este doar recomandată de către autorități, mai ales când este vorba despre persoanele care prezintă simptomatologie: cefalee, rinoree, dureri în gât, tuse. Mentalitatea asiatică este una extraordinară, ei se protejează foarte bine, îi protejează pe cei din jur și sperăm că vom ajunge și noi să o preluăm. Din nefericire, nu a fost așa”, a transmis Dr. Florin Roșu.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași sunt acum internați mai mulți pacienți cu gripă iar numărul celor care se prezintă la triajul unității medicale cu simptomatologie specifică este unul tot mai numeros.

“În momentul de față, avem internați 20 de pacienți cu gripă. Sunt pacienți care chiar au nevoie de internare și îngrijire în unitatea noastră. Nu avem niciunul cu gripă la ATI, din fericire”, a spus Dr. Florin Roșu.

Medicii specialiști spun că o altă problemă cu care se confruntă este cea a dublei infectări.

“Avem internată și o pacientă cu dublă infectare: SaRS-CoV-2 și gripă. Anul trecut ne gândeam dacă cele două, SaRS-CoV-2 și virusul gripal ar putea co-există sau vor fi în competiție, la modul că dacă un pacient este infectat cu unul dintre ele, nu îl va mai lăsa pe celălalt să infecteze. Datorită kiturilor de testare, putem vedea foarte clar dacă este o dublă infectare sau una de singură. Din păcate, se pare că este posibilă dubla infectare, cel puțin în cazul tulpinii Omicron iar acest fapt poate pune mari probleme chiar și pentru un pacient sănătos, nu mai spun de unul cu comorbidități. Iată, deci, cât de important este să ne protejăm în continuare”, a încheiat Dr. Florin Roșu, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași.