Garda de Mediu – Comisariatul Județean Iași a aplicat amenzi în valoare de 102.000 lei firmelor din Iași care nu au respectat legislația. Comisarii au efectuat 46 de controale, atât planificate, cât și neplanificate, realizate în urma sesizărilor depuse de ieșeni. Au fost făcute 34 de controale în domeniul controlului poluării industriale și 12 controale în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate. În urma acestor verificări au fost aplicate 22 de sancțiuni în valoare de 102.000 lei. Cele mai multe probleme sunt în continuare în domeniul gestionării deșeurilor.

Atât persoane juridice, cât și primăriile din Iași au fost sancționate de comisarii de mediu. Numai anul acesta au fost aplicate amenzi mai multor unități administrativ-teritoriale din județul Iași, pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. Printre Primăriile sancționate în anul 2021 sunt: Țibănești, Țibana, Voinești, Cucuteni, Sirețel, Costuleni, Holboca, Lespezi, Țigănași și Aroneanu.

De asemenea, inspectorii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași au dispus desființarea unor lucrări și au suspendat două activități derulate de firmele din Iași, până la obținerea actelor de reglementare. Neconformitățile sancționate de comisarii de mediu s-au referit la lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor sau a apelor uzate, nerealizarea obligațiilor la Fondul pentru Mediu, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor sau a apelor uzate. În continuare cele mai multe reclamații depuse de ieșeni sunt cele cu privire la gunoaiele aruncate pe câmpurile din județ.