Odată cu venirea frigului, au fost înregistrate și primele cazuri de hipotermie gravă, unul soldat cu deces iar în cazul celui de-al doilea, medicii au reușit cu greu să îi salveze viața.

“Primul caz este al unei paciente în vârstă de 75 ani, ce a ajuns în UPU cu o ambulanță SAJ tip C, cu hainele ude încă pe ea, de la Mogoșești. Temperatura intrarectala de doar 28 grade și comă GCS 10 puncte la sosire. În 5 minute a instalat stopul cardiorespirator. Nu a răspuns la resuscitare, din nefericire am fost nevoiți să declarăm decesul. Pacientă cu patologie psihiatrică, aseară a rămas în casă prin grijă vecinei care o îngrijește, dimineața a găsit-o în curte căzută. Este al doilea episod de hipotermie ce a dus la deces anul acesta, primul fiind înregistrat în ianuarie, ajuns la noi tot cu temperatura de 28 grade.

Al doilea caz, pacient hipotermic adus cu o temperatură de 27 de grade ieri seară, dintr-o locuința neîncălzită de la Păușești. Locuiește singur acolo, apelantul este o persoană de la o fundație de caritate la care mai fusese în urmă cu câțiva ani, acum mergeau să îi ducă mâncare periodic, iar ieri l-au găsit hipotermic. Ar avea o soră și copii ce urmează să fie anunțați de această persoană. Pacient consumator cronic de etanol, fără alte la antecedente. Din fericire, a evoluat favorabil în 12 h, a fost încălzit, este internat”, a anunțat Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

În sezonul rece, cei mai vulnerabili sunt bătrânii și persoanele consumătoare de alcool, în mod special dacă locuiesc singuri. An de an, medicii reamintesc că avem cu toții datoria umană de a ne verifică cunoștințele, vecinii care locuiesc singuri pentru a ne asigura că nu sunt în pericol.

By admin