Vineri, 13 mai, a avut loc o simulare a unui accident auto grav, urmat de o explozie a unei cisterne încărcată cu substanțe toxice, în urma căruia au rezultat 10 victime, o parte dintre acestea fiind contaminate. Simularea a avut loc pe Esplanada UMF și a constituit o colaborare între Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași și a Universității de Medicină, cu prezența mai multor polițiști de la Inspectoratul de Poliție Iași.

“Este o tradiție pentru ISU Iași și pentru cei de la Facultatea de Medicină, să desfășurăm împreună un exercițiu de simulare privind modul de comportare în cazul unor situații de urgență. Astăzi simulăm un accident în care sunt degajate substanțe periculoase și cu persoane încarcerate și contaminate. Exercițiul se desfășoară în colaborare cu Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului “Sf. Spiridon”, SMURD Iași și ISU Iași. Orice formă de pregătire pentru astfel de situații este un atuu, astfel în viața reală să știm cum trebuie să ne comportăm corect și eficient”, a declarat colonel Ionuț Grădinaru, Inspector-șef ISUJ Iași.

“Am luat parte la un exercițiu cu victime multiple, accident rutier, contaminare, cu explozia unei cisterne care conține o substanță toxică. A intervenit Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași cu noua mașină de protecție CBRN (chimic, radiologic, nuclear și biologic). Sunt 10 victime în autovehicule, acestea trebuie preluate și decontaminate. Mai departe, echipa medicală, compusă din medici titulari, medici rezidenți și studenți voluntari de la SMURD Iași, intervine, alături de pompieri, pentru salvarea, trierea, tratamentul și apoi evacuarea către spitale a victimelor. Este vorba despre un accident în cadrul Congressis. Iată că ne bucurăm de acest congres tradițional al studenților din Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” din Iași, care revine într-un format fizic, într-o zi frumoasă, în care știința se împletește cu entuziasmul debordat al studenților. Universitatea găzduiește o activitate de învățare practică, utilă pentru toate categoriile de participanți, utilă și pentru populație, pentru că este important să știm că astfel de accidente se pot întâmpla, cel mai bine este să le prevenim, dar atunci când ele se întâmplă, este important să știm cum să acționăm, iar studenții care au inițiat această acțiune sunt bucuroși, sunt fericiți. Noi, disciplina de Medicină de Urgență a Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” din Iași, suntem bucuroși că putem face asta”, a declarat Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.