Astăzi, 8 aprilie, în ajunul sărbătorii Floriilor, aproximativ 2.000 de credincioși, alături de 90 de preoți, au participat la pelerinajul ce readuce în memorie momentul intrării în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos. Procesiunea a început la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Bărboi, continuând pe aproximativ un kilometru şi jumătate, pe traseul: Biserica „Sfântul Sava” – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Pelerinajul de Florii de la Iaşi a avut loc, conform traţiei, în Sâmbăta lui Lazăr. După oficirea slujbei Vecerniei la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Bărboi şi sfințirea ramurilor de salcie oferite apoi credincioșilor, preoţii şi credincioşii, alături de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au plecat în procesiune către Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cu opriri la Biserica „Sfântul Sava” și la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”.

Procesiunea s-a încheiat la Catedrala Mitropolitană, unde credincioşii cu flori, lumânări și icoane în mâini au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ierarhul a adresat un scurt cuvânt de folos duhovnicesc în care a subliniat faptul că pelerinajul este o mărturisire de credinţă:

„Procesiunea este o mărturisire. Şi care este această mărturisire? Ne-o spune Însuşi Dumnezeu, prin Fiul Său. Căci Dumnezeu atât de mult a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca să mântuiască lumea. Dumnezeu se coboară între oameni. El, Cel fără de păcat, ia asupra sa consecinţele păcatelor tuturor oamenilor. De ce aceasta? Pentru că Dumnezeu este Cel care se dăruieşte pe Sine fără măsură, fără limită, căci inima lui Dumnezeu este o sfântă abundenţă de iubire, şi de încredere, şi de nădejde în creaţia, în omul pe care l-a adus dintru nefiinţă la fiinţă, chiar dacă acesta, de multe ori, de prea multe ori, a îmbrăcat haina lui Iuda care trădează, sau haina Apostolului Petru, care îl tăgăduieşte pe Domnul. Şi aceasta Dumnezeu o împlineşte chiar dacă ştie că în ziua de Florii poporul strigă «Osana!», şi acelaşi popor, peste câteva zile, avea să strige «Răstigneşte-L! Răstigneşte-L»”.

La final, preoţii Catedralei Mitropolitane au rostit rugăciunea de binecuvântare care se regăseşte în Acatistul Intrării Domnului în Ierusalim.

În Arhiepiscopia Iaşilor au avut loc astăzi pelerinaje şi în celelalte oraşe ale Arhiepiscopiei Iaşilor, la Pașcani, Hârlău, Dorohoi, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Darabani, Ceahlău şi Săveni.

„Pelerinajul stâlpărilor” de la Iaşi se bucură de o tradiţie seculară, fiind o bună pregătire pentru sărbătoarea de a doua zi, Intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim sau Floriile. Vechimea lui se pierde în trecut, necunoscându-se data exactă a apariţiei acestui frumos obicei creştin. În mod cu totul tangenţial se pomeneşte de el prin diverse însemnări, însă se ştie precis că a fost întrerupt în anul 1947 până în 1990, când, în luna martie, un grup de preoţi a hotărât să reintroducă firul acestei preafrumoase tradiţii din municipiul Iaşi.