O nouă etapă a experimentului de creștere a precipitațiilor în zone cu risc de seceta începe azi. In perioada 26.04.2022-15.07.2022 se va desfășura etapa a 2 a „Programului experimental prin experimente locale de mică amploare pentru creșterea/uniformizarea precipitațiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul și nord-nord-estul României”. De aceasta data, activitatile de creștere a Precipitațiilor se vor desfășura pe Aeroportul Internațional Iași și Aeroportul Internațional Craiova, în funcție de condițiile meteo-climatice din aceste regiuni.

Experimentul va incepe in regiunea Moldovei, in zonele cu potențial agricol din jud Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați pe o suprafață de aproximativ 2 mil ha, și va continua în zilele următoare in regiunea Olteniei în zonele cu potențial agricol din jud Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj și Mehedinți pe o suprafață de aproximativ 1.8 mil ha.

Această activitate se efectuează utilizând metoda aviației, iar intervențiile active în atmosferă pentru stimularea precipitațiilor se vor face utilizând torțe pirotehnice glaciogene și higroscopice precum si cartușe ejectabile glaciogene și higroscopice.

Aeronavele utilizate in acest experiment sunt de tipul Beechcraft King Air C90, echipate și omologate pentru activități de intervenții active in atmosferă, dotate cu două casete cu 96 cartușe ejectabile pe casetă de tip – Loza 30 (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2) și două sisteme acroșate pe aripi de torțe pirotehnice neejectabile având 36 cartușe pe fiecare sistem, de tip Loza  150 (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2 și alte săruri ). Cartusele pot fi utilizate in stimularea precipitațiilor din norii reci și calzi, în funcție de condițiile meteorologice.

Informația meteorologică este furnizată de Administrația Națională de Meteorologie, prin radarele de la Bârnova și Craiova, ce deservesc cele două areale de interes pentru acest experiment.