Pe un camp din localitatea Grumazesti, judetul Neamt, au fost gasiti 2 porci morti, la interval de cateva zile.

Acestia fusesera aruncati la intamplare de catre una sau mai multe persoane neglijente, iar autoritatile au demarat o ancheta in zona, pentru descoperirea provenientei acestor cadavre.

Un exemplar a fost gasit saptamana trecuta in satul Netezi, in punctul Movila. Era un porc mort, abandonat de vreo trei zile. Am adus la cunostinta proprietarului terenului, am anuntat Direcția Sanitar-Veterinara, am luat masuri de izolare a cadavrului. S-au dus analize si l-au gasit cu pesta porcina.

Credeam ca am scapat, dar nu stiu ce intampla cu mintea omului… astazi am fost anuntat ca a mai fost gasit un porc in zona cunoscuta sub denumirea de Rapa lui Matasa. Am chemat organele sanitar-veterinare sa vedem ce e si cu el, am anuntat si Politia”.

„Se face inventarierea porcilor din comuna si vom vedea ce se intampla.

Am rugamintea la cetatenii comunei sa imi aduca la cunostința cand apar astfel de situatii, pentru ca trebuiesc luate niste masuri de siguranta, ca sa nu impanzim comuna cu pesta porcina, ci sa evitam sacrificarea porcilor din comuna si imbolnavirea cetatenilor.

Daca un porc mort este abandonat in camp, se duc caini, muste, pasari…și boala se poate transmite foarte usor. S-ar putea ajunge pana la sacrificarea tuturor porcinelor din comuna, si nu numai.

Nu protejati aceste persoane iresponsabile, faptele lor ne pot afecta tuturor santatea!”, a spus primarul comunei Grumazesti, Constantin Matasa.

Si in toamna anului 2020, a mai fost un focar de pesta porcina in aceeasi comuna din Neamt, insa masurile de preventie luate rapid, au dus la stagnarea focarului, acesta aparand la un comerciant care se ocupa cu vanzarea porcilor in zona Neamtului.