Festivalul Internațional de Muzică Bizantină, aflat la a patra ediție, se va desfășura la Iași în perioada 29 septembrie – 3 octombrie 2021, se anunță pe pagina de Facebook a municipalității.

Un acord de parteneriat între Primăria Municipiului Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei privind organizarea acestei manifestări culturale se va afla pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local programată marți, 31 august 2021.Parteneriatul presupune acordarea unui sprijin financiar din partea municipalității, valoarea acestuia fiind de 21.400 lei.

Festivalul Internațional de Muzică Bizantină este cel mai important festival de acest fel din România. Evenimentul este menit să promoveze valorile tradiționale originale ale cântului bizantin, dar și să informeze publicul despre legătura care există între muzica bisericească și muzica bizantină de factură laică, așa-numita muzică din tinda bisericii. De-a lungul a sute de ani Moldova a întreținut spiritul Bizanțului, inima de odinioară a ortodoxiei, iar Iașul a devenit unul dintre cele mai mari centre cultural – muzicale de tradiție bizantină.

Precum în anii precedenți, evenimentul va reuni experți și specialiști în domeniul muzicii, istoriei, teologiei, profesori și formații corale renumite din România și din străinătate, reprezentanți ai Bisericii, preocupați în mod direct de dimensiunea formativă a culturii bizantine.