Pietonalul Stefan cel Mare este gazda Festivalului Dulciurilor in acest sfarsit de saptamana. Iesenii sunt asteptati pentru a degusta bunatati ale producatorilor locali dar si din judetele invecinate. “Magazia Moraritei” din Probota, “Zmeurisul Coasta Neagului” din Cozmesti – Vaslui, “Emilio Chocolaterie” din Iasi sunt doar o parte din cei care isi asteapta oaspetii la festival.

Magazia Moraritei si-a propus de la inceput sa ofere cele mai bune si mai naturale produse de panificatie, folosind ingrediente fie produse de noi-dispunem de moara la care ne macinam faina necesara, fie apelam la alti producatori care ofera produse la fel de curate ca ale noastre. Producem paine cu maia, coapta pe vatra, dar si biscuiti, saratele, covrigei, fursecuri. Avem si presa pentru ulei preset la rece. Painea noastra a fost primita foarte bine de catre ieseni astfel ca avem doua magazine, unul in cartierul Alexandru Cel Bun si unul in Copou” au declarat reprezentantii de la Magazia Moraritei, care, de altfel, detin singurul atestat din Iasi pentru painea traditionala.

“Zmeurisul Coasta Neagului” reprezinta o echipa tanara la inceput de drum. La festival s-au prezentat cu mai multe produse:  dulceturi, siropuri de fructe și siropul de catina cu miere de albine, o explozie de vitamine necesare pentru intarirea organismului:

“ Baza o reprezinta fructele proaspete: zmeura, mure, coacaze negre. De aici procesam o parte din productie, totul fiind produs in mod traditional, la foc de lemne. Dulceata noastra de zmeura este atestat produs traditional de catre Ministerul Agriculturii.  Oferim o gama larga de produse, atat cu zahar cat si fara, deci care pot fi consumate si de persoanele cu contraindicatii. Avem multe siropuri cu miere, cum e siropul de catina cu zmeura si miere, un excellent produs pentru imunitate. Fructele noastre au acel gust authentic, pe care il cauta cunoscatorii deoarece nu folosim conservanti sau orice altceva. Folosim fructe singure sau in combinatie cu altele, de exemplu gutui cu zmeura, pepene galben cu zmeura, iar ce nu avem noi, cumparam de la producatorii locali, verificati temeinic sau de la munte, cum ar fi afinele de padure, nu dorim sa folosim afine de cultura, produsul finit nu ar fi cel asteptat. In Iasi colaboram cu cateva magazine si bacanii dar baza noastra este distributia fie la domiciliul clientului fie in puncte fixe. Mai ales vara, livram cat mai rapid, imediat dupa ce fructele sunt culese fiindca ne dorim sa oferim clientilor cele mai bune si mai proaspete fructe”, ne-a povestit Andreea Ciobanu de la Zmeurisul Coasta Neagului.

Si Emilio Chocolaterie isi asteapta vizitatorii pe Stefan cel Mare, cu capsunile in ciocolata belgiana:

“Acum sunt capsunile de toamna, fructele sunt mai mici dar mai parfumate, cat inca le mai putem gasi, le vom oferi clientilor invelite in celebra ciocolata belgiana, decorate manual”, ne-a spus Emilian Popa.

Cei care doresc sa se ” indulceasca” o pot face pana maine, 26 septembrie.