Expresia “clientul nostru, stăpânul nostru” nu i se potrivește lui Dorin Tudose, patronul restaurantului Expo din Copou, Parcul Expoziției. De fapt, dacă mă gândesc bine, el nu poate fi asociat nici cu denumirea de “patron” sau “dezvoltator imobiliar”, cu atât mai puțin cu cea de “bărbat” pentru că un comportament precum cel de care a dat dovadă, nu poate fi asociat cu nimic din rasa umană.

Azi am fost prezentă în calitate de jurnalist la Festivalul Lavandei, împreună cu jurnalista Raluca Daria Diaconiuc. După ce ne-am încheiat partea de serviciu, am mers la terasa restaurantului Expo pentru a bea o cafea. Când am ajuns, mesele erau goale, cu excepția a doua dintre ele, la o masă se afla cel despre care am aflat mai târziu că se numește Dorin Tudose, patronul, împreună cu un prieten iar la cealaltă, un alt client. Eu am mers la toaletă să mă spăl pe mâini, prietena mea a comandat o cafea și s-a așezat la o masă. Când m-am întors, prietena mea, Raluca Daria Diaconiuc, primise cafeaua, însă vorbea la telefon în afara terasei pentru a nu deranja pe cei prezenți, iar banii pentru cafea erau deja lăsați pe masă, pentru a fi luați de chelner. După ce m-am așezat la masă, din spatele meu îl aud pe acest domn Tudose, strigând că nu îi place poziția mea.

Neințelegând despre ce este vorba, am presupus că fusta mea s-a ridicat mai sus decât mi-aș fi dorit, mi-am revizuit poziția corpului și mi-am cerut scuze. Dar nu, domnul Tudose a început să țipe din ce în ce mai tare, spunând că restaurantul lui nu este WC public și că sunt nesimțită pentru că îmi permit să vin la el la toaletă pe gratis, cu toate că prietena mea deja achitase cafeaua cu prețul de 16 lei, pe care nu a reușit să o mai bea din cauza atitudinii grosolane a acestui supranumit “patron” și chiar “dezvoltator imobiliar”. Continuând să urle și să jignească, i-a spus chelnerului să îmi “taie” bon de 20 de lei, contravaloarea taxei de toaletă și dacă nu imi convine, să intreb municipalitatea de ce nu sunt toalete mai multe. Am spus că nu e nici o problemă, am pus 20 de lei pe masă, așteptând bonul de la casa de marcat pentru mersul la toaletă. Chelnerul, vizibil rușinat, mi-a zis să stau liniștită, nu există asemenea taxă și nu are cum să îmi încaseze așa ceva.

Am plătit cafeaua, ne-am ridicat să plecăm, prietena mea, Raluca, a mers totuși la masa “patronului” Dorin Tudose pentru a-i explica faptul că nu intenționam să folosim toaleta restaurantului fără să consumăm ceva însă acesta s-a ridicat amenințător de pe scaun, gata să o LOVEASCĂ. Atunci prietenul cu care Dorin Tudose era la masă s-a ridicat și a plecat, deși acesta a strigat după el să rămână, la fel și singurul client care încă mai era prezent. Dorin Tudose i-a strigat prietenei mele să ieșim afară (eram afară oricum, ironia sorții), a continuat să țipe, să jignească și să amenințe, ne-a indus o stare de teamă, fapt ce m-a făcut sa apelez numărul de urgență 112.

Au sosit trei agenți de la Secția 2 de Poliție, nici nu au apucat să ne întrebe ce se întâmplă când acest “patron/dezvoltator imobiliar” a strigat la polițiști, într-un mod grosolan, să ne legitimeze să afle și el cine suntem și ce funcții avem. Bineînțeles, polițiștii i-au spus că nu este datoria lui să le spună cum să își facă treabă și au urmat procedurile care se impun în asemenea situații și i-au spus “patronului” Dorin Tudose că dacă dorește sa afle ce functii avem, ar trebui să ne intrebe el personal iar noi putem să răspundem doar dacă dorim. Am explicat foarte clar ce s-a întâmplat, de ce ne-am simțit amenințate însă când a fost confruntat, acest “distins domn”, patron, a negat că ne-ar fi adresat jigniri, că a amenințat-o fizic pe prietenă mea și nu a spus nimic de faptul că s-a plătit deja consumația. De asemenea, a sfidat vizibil organele legii, refuzând să colaboreze, numindu-ne “astea” și ordonând polițiștilor să ne ridice și să ne scoată afară din restaurantul lui, insa aceștia și-au făcut treaba in mod profesionist, neavând ce să le reproșez.

Am plecat, după ce am încheiat discuțiile cu polițiștii, însă ne-am simțit umilite pentru că ne-a tratat ca pe niște gunoaie și am fost amenințate fizic fără nici un motiv.

Am vrut să vedem cu cine avem de-a face și am dat un simplu search pe Google, unde am descoperit că “patronul” nu e la prima situație de acest gen, are nenumărate recenzii negative, iar în trecut au fost sesizate neregulile de la restaurantul pe care îl conduce, acesta refuzând să plătească angajații, adresându-le injurii, fiind concediați fără să mai primească banii pentru munca prestată.

Nu mă mai miră, atunci, de ce, într-o zi superbă, terasa și restaurantul patronate de acest individ erau goale.

Motivul ce m-a determinat să prezint aceste fapte nu a fost cel de a denigra, ci doar pentru a nu mai ajunge nimeni să fie umilit, jignit și amenințat de acest “patron”, ce se dorește a fi și “dezvoltator imobiliar”, dar căruia îi lipsește cu desăvârșire bunul simț, educația și mai ales, nu ar trebui ÎN NICI UN CAZ, să trăiască printre clienți.