Peste 11 milioane de lei vor fi îngropați într-o sală de sport dintr-o comună cu vreo 2.000 de locuitori din județul Iași. Primarul se laudă cu investițiile, locuitorii, cu sărăcia.

Tichie de mărgăritar îi trebuie chelului, spune o vorbă din bătrâni și cam asta se întâmplă la Tansa, o comună mică de la granița cu județul Vaslui. Primarul Daniel Voinescu a anunțat pe pagina oficială a primăriei faptul în satul Tansa din comuna pe care o conduce va fi contruiță o sală de sport la un “scor” astronomic: 9.529.214,36 fără TVA, adică 11.305.000 de lei cu TVA. Ce e neregulă cu această investiție, în afară de suma astronomică cheltuită la fel de corect precum sumele investite pe vremea Elenei Udrea în parcurile acelea de la Cuca Măcăii?

le luăm pe rând, prin comparație cu o sală de sport aflată în curs de finalizare în municipiul Iași:

Sala de sport de la Școala GimnazialăTitu Maioescu” din Iași, aflată încă în lucru, deservi minim 1.500 de elevi anual, adică cât trei sferturi din populația totală a comunei Tansa, cifre înregistrate la recensământul din 2021. Numai anul acesta sunt 1.645 de elevi care frecventează cursurile acestei unități școlare. În comuna Tansa, dacă suntem generoși, ar putea fi maxim 500 de elevi în total. Dar nu sunt nici măcar 500.

Aceasi sală de sport de la una dintre cele mai căutate școli din Iași costă mai puțin de trei sferturi față cât costă de cea din Tansa. Mai exact, contractul total pentru sala de sport a ȘcoliiTitu Maioescu” este de 7.326.240 lei, cu tot cu TVA, cu 3.8 milioane de lei mai puțin decât la Tansa, adică aproape 800.000 de euro, bani care ar fi putut fi putut investiți în cu totul altceva. O sală de sport de 7,3 milioane de lei pentru o școală din al doilea municipiu ca mărime din țară este perfect justificată, în timp ce o sală de sport de peste 11 milioane de lei într-o comună de la marginea județului nu își are rostul. Nu la acești bani, nu la această mărime raportată la populație.

În ceea ce privește suprafețele construite și dotările, diferențele pot fi observate mai jos:

Lucrările la nouă sală de sport de la Școala GimnazialăTitu Maiorescu” din Cantemir sunt ceva mai complexe (… ) Sala de sport va avea o suprafață construită de 1.508 metri pătrați, parter și etaj, cuprinzând un spațiu de antrenament de 1.077,50 metri pătrați, 10 grupuri sanitare, cabinet medical, trei vestiare, două săli de antrenament și tribune pentru spectatori. Lucrările de construire sunt executate de SC Prima Construct SRL în cadrul unui contract de 7.326.240 lei”, se arată într-un comunicat al primăriei Iași.

“Prin Compania Națională de Investiții, se va construi, în sat Tansa, sală de sport școlară, în cadrul unui proiect-pilot ce vizează proiectarea, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiții. Conform proiectului tip al CNI, regimul de înălțime al sălii este parter cu un etaj, cu o amprenta la sol de peste 1.000 mp. Sală de sport va avea o tribună cu 102 locuri. Valoarea estimată este de 9.529.214,36 fără TVA”, se arătă în comunicatul primăriei Tansa.

Din păcate, “tichia de mărgăritar” de la Tansa nu este singura, asta pentru locuitorii comunei se plâng de faptul primarul Daniel Voinescu aruncă cu banii în stânga și în dreapta, fără îi pese câtuși de puțin de faptul adevăratele necesități ale comunei sunt cu totul altele. Voci tot mai puternice spun , de fapt, cam toate investițiile făcute de Daniel Voinescu sunt total lipsite de transparență însă despre acestea vom discuta pe larg în ediția următoare.

Menționăm faptul pe adresa de corespondență a primăriei Tansa, redacția 24iași a trimis două solicitări cu privire la investițiile efectuate însă nu am primit nici un fel de răspuns.