Primul proiect istoric, după 50 de ani, filmat și la Iași, într-un cadru natural de poveste: stejarii seculari de la Hadâmbu. Peste 20 de elevi de la școlile din Iași au fost “Prietenii lui Ștefăniță“. Celelalte părți ale proiectului au fost filmate la București și Suceava.

Proiectul “Soarele Moldovei. Începutul” ce îl are în centru pe domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare la vârsta copilăriei a ajuns la finalul filmărilor și este de așteptat ca la finalul verii ne putem bucura de prima producție cu inspirație din fapte istorice, după aproape 50 de ani. O bună parte din proiect a fost filmată în județul Iași, la Hadâmbu, printre stejarii seculari.

Potrivit producătorilor, Adrian Codoi și Claudia Stavrositu, proiectul este unul ambițios având în vedere faptul în ultimii ani, producțiile de comedie și dramele au predominat pe micile și marile ecrane din România. Claudia Stavrositu spune , dacă până acum, am privit cu invidie la producțiile internaționale bazate pe fapte istorice, prin acest proiect speră capteze cu adevărat atenția publicului din România.

“Este o poveste născută din imaginația noastră, inspirată dintr-o legendă veche și bazată pe unele fapte reale din viață lui Ștefan cel Mare, a cărei acțiune începe în 1450, în timpul copilăriei sale.
Fără dorința de a restabili vreun adevăr istoric sau de a prezența viață Voievodului un classic biopic, proiectul este o poveste fictionalizata ce evidențiază parcursul lui Ștefan cel Mare, întâmplările și persoanele, reale sau imaginare ce ne închipuim i-au marcat copilăria și care trebuie fi fost determinante în formarea personalitățîi sale puternice și unice.
Relațiile cu femeile din viață , începând cu D-na Oltea, legendara lui mama și influență acesteia asupra destinului marelui Voievod, multele iubiri adevărate sau inventate cât și o serie de povești populare, știute sau mai puțîn știute despre viață vor captivă publicul, ce va descoperi o lume medievală românească altfel decât cea prezentată în cărțile de istorie sau filmele realizate în perioada comunistă.” – Claudia Stavrositu, producător Razem Pictures.

Pentru scenele filmate la Hadâmbu, producătorii au selectat peste 20 de copii din Iași iar scenaele sunt rupte dintr-o legendă foarte cunoscută: Stejarul din Borzești.


Pentru a oferi publicului o parte din istorie, celebra legendă a Stejarului din Borzești a necesitat pregătiri intense și un cadru deosebit. Băieții, peste 20 la număr, cunoscuți ca fiind prietenii lui Ștefăniță, au fost selectați din mai multe școli din Iași, patru dintre ei fiind elevi ai Școlii Gimnaziale “Veronica Micle” din Bucium. Deși fără nici un fel de experiență anterioară în domeniu, copiii s-au pliat foarte bine pe ceea ce au avut de făcut, mai ales scenă respectivă le era cunoscută de la lecțiile de Istorie și Limba și Literatura Română.

“Am avut o surpriză extraordinar de plăcută, nu a fost atât de greu pe cât ne așteptăm având în vedere au fost în total 26 de copii, camere, o macara, însă au dat dovadă de disciplină și seriozitate. Suntem mândri de ei. Pe această cale, mulțumim primăriei comunei Mogosesti pentru ne-a asigurat toate condițiile pentru ca filmările se desfășoare corespunzător, ne-am simțit ca acasă“, a declarat Claudia Stavrositu pentru 24iasi.

Dezvoltat pentru a fi prezentat în franciză, în mai multe părți, Soarele Moldovei. Începutul îi are în distribuție pe Valentina Popa – D-na Oltea, Cristian Popa – Bogdan al ÎIlea, Ovidiu Usvat – spătarul Toma, Conrad Mericoffer – Vlaicu, Călin Chirilă – boier Mihul, Florin Aionitoaie – boier Costea, Bogdan Horda – boier Cozma, Doru Aftanasiu – logofăt Petru, Constantin Pușcașu – Mitropolitul Moldovei, Ioan Cretescu – boier Stanimir, Cosmin Panaite – postelnic Nicoară și copiii Vladimir Andriescu – Ștefăniță, Gheorghe Jindiceanu – Neculai, Eric Dicu- Dima, Ana Nasurla- Măriuca, Luca Nidelcea- Ion și Vlad Monazzari – Flutur.

Razem Pictures a realizat producția a mai multor proiecte de televiziune locale și internaționale, dintre care: “Motherland”, “Un Amore”, “Code-D”, “Brigada nimic”.