Pe domnul Emilian Popa, omul din spatele ideii de sarmalute la con, l-am gasit langa angajatii sai, alaturi de care munceste cot la cot de ani de zile, la magazinul din spatele Halei Centrale, pe strada Barboi. Ne-a primit cu bunadispozitie, desi afara ploua, si ne-a impartasit cateva din “secretele” afacerii ” Cinci Sarmale”, un loc care merita macar vizitat, desi garantat, nu pleaca nimeni cu mana goala de acolo. Printre mirosul de sarmale si de placinta proaspat coapta, am discutat despre ce inseamna “ Cinci Sarmale”, un concept nou pentru Iasi:

Cum a inceput activitatea? Aveti trei proiecte la care lucrati in acest moment.

“In urma cu patru ani, impreuna cu familia, caci toata activitatea noastra presupune munca in familie, am inceput cu Placintele Domnesti. Am studiat sute de retete de aluat, am testat zeci de umpluturi si am degustat fiecare produs in parte, si noi si prietenii, pana am gasit variantele care sa ne multumeasca in primul rand pe noi, fiind extrem de exigenti. Nu am vrut sa fie un produs oarecare, am investit foarte mult in produse de calitate, sa fie ceva deosebit si, cu toata modestia, multumirile clientilor ne face sa credem ca am reusit. Avem clienti care vin din Cluj sa viziteze Iasul si ne cauta pentru a ne cumpara placintele. Avem si cozonaci tradionali, cu nuca, stafide, rahat si glasati cu ciocolata belgiana.

Apoi, in plina pandemie, in februarie 2021, am dat startul la Emilio Chocolaterie, un proiect inedit pentru Iasi, de capsuni invelite in ciocolata belgiana, de cea mai buna calitate, dupa ideea fiului meu, student la Universitatea Ioan Cuza. El vazuse la Bucuresti ceva asemanator, noi am preluat ideea, asociind capsunile in ciocolata cu aranjamentele florale.  Am facut cateva astfel de aranjamente, au facut furori iar comenzile au curs, de atunci. Avem comenzi pentru evenimente private, candy bar-uri, nunti. Folosim doar capsuni de calitate, in sezon”.

Si cum ati ajuns la sarmale, mai ales la sarmalele in con?

“Aveam cateva aparate pentru blat de pizza, nu aveam piata de desfacere pentru a le putea folosi in vreun fel. Sarmalele sunt traditionale, stiti cum e, vine un turist strain la noi in tara, primul lucru de care va vorbi, e sarmaluta romaneasca. Impreuna cu familia, cu varul meu in special, ne-am sfatuit si asa ne-a venit ideea de a folosi conuri ca suport pentru sarmale. Conul este din blat pufos de pizza, deci poate fi consumat impreuna cu sarmalele, mai ales daca au si smantana, se va forma un sos, delicios in combinatie cu conul nostru. Sarmalele noastre sunt produse manual, fiecare in parte, nu avem vreun aparat special pentru a le modela, cu respectarea celor mai stricte reguli de igiena. Si aici am procedat la fel, am testat retete, am pus cap la cap ideile fiecaruia dintre oamenii implicati, pana a iesit ce credem noi ca trebuia sa iasa”.

De unde va procurati materiile prime?

“Ne axam foarte mult pe calitate deci si la materiile prime cautam calitate. Nu ne zgarcim la ingrediente. Preferam sa investim intr-un produs bun, desi implica niste costuri in plus, pentru ca toti clientii nostri sa fie multumiti si sa ne caute si a doua oara. Pentru carne de exemplu, colaboram cu anumite macelarii locale, de unde cunoastem bine sursa, pentru lactate, colaboram de ani de zile cu un producator din Botosani, dupa ce am tot cautat smantana si branza care sa aiba consistent, grasimea si structura ideale pentru noi. Pentru placinte, folosim doar fructe de sezon, de exemplu dovleac toamna-iarna, branza, mere, care se gasesc tot timpul anului, ciuperci proaspete, care, desi se pregatesc putin mai greu, alt gust ofera placintei cu ciuperci. Chiar si pentru mamaliga am studiat ce fel de malai ofera cea mai buna calitate si consistenta”.

In incheiere, domnule Popa, ce va doriti de la proiectul “Cinci Sarmale”?

“Proiectul nostru este dedicat tuturor categoriile de varsta dar ne-am bucura mult daca am putea incuraja tinerii sa consume mai multe produse traditionale si sanatoase. Pe langa sarmalute, oferim si traditionala Zarbusca, la care am primit un feedback excelent de la clientii nostri. Zarbusca le aminteste de copilarie, de bunici, de lucruri frumoase. Folosim legume proaspete, de la producatori locali si zerul de vaca, bun, dulceag. Noi ii asteptam pe toti cei interesati, sa ne treaca pragul si sa ne incerce produsele”.

Magazinul “Cinci sarmale” mai ofera, pe langa placinte si sarmale in con, fursecuri, cornulete cu rahat sau nuca dar si alte produse, dintre care amintim vinuri de la Domeniul Strunga, sucuri de fructe fara conservanti dar si unele produse naturiste, cum ar fi tincturi, unguente, ceaiuri, sirop de catina.