Două treimi dintre elevii din România se intorc astăzi la scoală, dupa vacanţa “forţată” de două saptamani, timp in care Ministrul Educaţiei impreună cu Ministrul Sănătăţii au stabilit un ordin comun, ce prevede că elevii se pot intoarce la scoală faţă-in-faţă dacă rata de imunizare a profesorilor şi a personalului auxiliar din unitate, este de minim 60%. In această situaţie, sunt totuşi elevi ce vor invata online deşi condiţia ratei de vaccinare este indeplinită, asta deoarece părinţii au cerut renunţarea, cel puţin pentru perioada următoare, la invăţămantul faţă-in-faţă.

Ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii privind prezenţa fizică a elevilor la cursuri şi după depăşirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mie a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.

Cursurile cu prezenţă fizică la nivelul întregii unităţi de învăţământ se suspendă pentru o perioada de 14 zile dacă 50% din totalul grupelor/claselor au cursurile întrerupte din cauza îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, prevede ordinul comun. Totodată, cursurile cu prezenţă fizică într-o grupă de învăţământ antepreşcolar/preşcolar sau clasă de învăţământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal, dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar/conexe, se vor suspenda pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, la apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. În urma anchetei epidemiologice se va stabili care sunt contacţii direcţi ai acestora şi se va decide, împreună cu conducerea unităţii de învăţământ, dacă se impune suspendarea activităţilor didactice la nivelul grupei/clasei sau unităţii de învăţământ. 

La nivelul Judeţului Iasi, 80% dintre elevi vor merge fizic, la scoală.