Anul 2020 a fost mai linistit din punct de vedere al accidentelor, datorita restrictiilor impuse de pandemie, atat la nivel European cat si in Romania.

Ultima jumatate a lunii iulie a acestui an a fost insa una grea pentru zona Moldovei si nu numai, unde s-au inregistrat mai multe accidente rutiere cu pierderi de vieti omenesti. Tragedia de la Bacau, unde 8 oameni si-au pierdut viata, urmata de alta, in acelasi judet, pe acelasi E85, unde inca 3 oameni au pierit iar unul se lupta sa traiasca,toate  ne amintesc cat de importanta este preventia, atentia si mai ales, cat de repede se poate pierde o viata.

AVAC (Asociatia Victomelor Accidentelor de Circulatie) subliniaza ca in 2020 au fost nu mai putin de 6.273 de accidente rutiere grave, dintre care 214 au fost produse de soferi aflati aflati sub influenta bauturilor alcoolice. In aceste accidente grave, 1.646 de persoane au fost declarate decedate.

1646 de bunici, parinti, fii, fiice, prieteni au sfarsit pe soselele Romaniei. 1646 de oameni nu isi vor mai putea imbratisa rudele, prietenii, nu vor mai putea zambi, nu se vor mai bucura de ce avea sa le ofere viata. 1646 de oameni nu mai sunt…

In urma raman familii indoliate, care nu vor mai fi la fel. Dorul, vina, regretele, toate acestea la un loc fac ca cei ramasi in urma, sa nu isi mai revina, poate, niciodata, ci doar sa invete sa traiasca cu durerea.

Tot in 2020, in accidentele petrecute in Romania, 5484 de persoane au fost ranite grav si 2.155 de persoane au fost ranite usor.

Din pacate, Romania este in continuare pe primul loc la numarul de decese a carora cauza sunt accidentele auto. Viteza excesiva, neadaptata la conditiile de drum, consumul de bauturi alcoolice inainte de urcarea la volan, trecerea pietonilor prin locuri nepermise, sunt principalele cauze generatoare de accidente.

Cei care se simt cu musca pe caciula ar spune ca de vina pentru toate accidentele e lipsa autostrazilor. Realistii ar spune ca nu avem nici soferi pregatiti, care sa respecte regulile, indicatoarele, distanta, le lipsesc preventia si rabdarea.

Sursa foto: Atentie Politia Botosani