Un interviu cu Dr Radu Crișan, managerul Spitalului Clinic de Pneumologie Iași, in care s-a spus lucrurilor pe nume referitor la informatiile eronate vehiculate in spatiul virtual și care ajung sa influenteze prea mult deciziile oamenilor, cu riscuri enorme pentru sănătatea și viata lor: vaccinarea. Am discutat despre formele grave ale COVID-19 dar și despre presiunea imensă la care este supus personalul medical incă de la inceputul pandemiei.

Față de valurile epidemice anterioare, bolnavii din valul 4 al epidemiei de COVID-19 au avut niște forme mult mai grave, pentru că au fost aceste mutații virale

“La noi lucrurile nu au stat foarte diferit fată de ceea ce ati văzut in tară. A fost un aflux foarte mare de bolnavi, iar acesti bolnavi din valul 4, fată de valurile epidemice anterioare, au avut niște forme mult mai grave, pentru că au fost aceste mutatii virale. Varianta Delta, despre care știam din vară, a fost de fapt un dublu mutant, imprumutând caracteristici din așa-numita tulpina africana, cea care avea o infectiozitate mai mare și de la tulpina braziliană, care se pare ca avea o modalitate de legare mai rapidă pe receptori. Vorbim, deci, despre o mutatie a virusului care reușește sa infecteze mai repede și cu o incărcătură virală mai mare, persoane mai multe din jur. Evident, păstrandu-se in continuare populatia aflată la risc, adica cei care aveau comorbidităti dar ceea ce am observat – o proportie importantă a tinerilor, aparent fara comorbidităti, unele dovedite sau aflate pe parcursul internării dar și pacienti fara boli asociate. A fost, așa cum am spus, un aflux foarte mare de pacienti, o creștere rapidă a numărului de cazuri iar noi, având experienta valurilor anterioare, am reușit să ne adaptăm, asta și prin aportul celorlalte sectii care au păstrat in continuare internările non-COVID, făcând un triaj eficient și fără a fi lipsit de modestie, nu am incetat niciodată sa tratăm și bolnavi non-COVID datorită structurii spitalului, având sectii exterioare, adică spitalul Pașcanu, sectia a treia in Tudor ce ne-au permis să putem izola cazurile incerte, netestate sau in curs de testare și ulterior, dacă acestea erau negative, să le putem interna pentru ca bolnavul să iși continue investigatiile și tratamentul altor afectiuni decat COVID-19”.

Și in cadrul Spitalului Clinic de Pneumologie locurile au fost insuficiente iar pacientii așteptau in salvare, in curtea spitalului, eliberarea unui loc

“In ceea ce privește pandemia de COVID-19, am avut locuri insuficiente, din păcate și e foarte important de spus, capacitatea sanitară a Iașului și asa cum s-a dovedit, a Romaniei, a fost evident depașită de numărul mare de cazuri ce au necesitat spitalizare, căci despre acestea vorbim, intorcandu-ne apoi la discutia despre ce face vaccinul, pentru ce categorie de persoane, pentru ca, intr-un final, lăsând la o parte toate aceste halucinatii care apar in social media. Preventia COVID-19, preventia formelor grave de boală, la care pacientul are nevoie de ingrijiri spitalicești, cu pat in spital și administrare de medicatie, de oxigen deci terapii ca pentru insuficienta respiratorie acută, pentru că eu și colegii mei medici, trebuie sa tratăm pacientul de ceea ce are el nevoie, lăsând la o parte faptul ca acești pacienti, pe langă tratament pentru COVID-19, necesită și tratament pentru comorbiditătile asociate, deci atunci cand apare această insuficientă respiratorie acută, care e urmare a bolii COVID-19, se agravează și boala preexistentă, de exemplu diabetul, bolile de inima, alte comorbidităti chiar respiratorii ale bolnavului, deci și acestea au necesitat terapie de suport. Ceea ce inseamnă că acești bolnavi, au avut nevoie de locuri in spital, iar locuri in spital nu mai erau, apoi nu au mai fost locuri nici in UPU iar la un moment dat nu mai erau locuri nici in salvări. Au fost zile intregi cu salvări in așteptare, și la noi, și la Spitalul de Boli Infectioase, iar pacientii au rămas in salvare așteptând să se elibereze un loc in spital, oriunde. Lucrurile acestea aduc o presiune extraordinară atat asupra medicilor, asistentilor cat si asupra spitalului, administratiei și asa mai departe.

Oamenii practic se aliază cu virusul, vaccinarea devenind pentru ei un act al unei entități oculte

Este extrem de frustrant, așa cum am spus de multe ori, să vedem că oamenii practic se aliază cu virusul, vaccinarea devenind pentru ei un act al unei entitati oculte, in fine, tot felul de lucruri despre care eu nu inteleg de ce se discută in social media, vaccinarea fiind un act medical.

Actul medical, indiferent că este vorba de administrarea unui medicament, de diagnosticarea unei boli, vaccinul practic, este un medicament in final, deci vaccinarea este un act medical și nu inteleg de ce se discută despre asta in spatiul public. Insist să retinem acest lucru: dreptul la opinie, nu inseamnă dreptul la impostura.

Impostura, nu inseamnă drept la opinie. Eu pot să imi manifest dreptul la opinie dar asta nu inseamnă că această opinie a mea trebuie sa fie corectă din punct de vedere știintific, din punct de vedere medical. Eu pot să consider, că așa cred eu, că toti instalatorii de exemplu, sunt incompetenti, sunt experientele mele, este dreptul meu la opinie să spun că nu mai gasesti un instalator competent in aceasta tară. Evident, poate fi o opinie greșită, poate fi una corectă, dar de aici și pană la a contesta orice altă justificare din partea profesioniștilor in domeniu – vine de exemplu Facultatea de Instalatii și spune că “nu e adevărat, uite, avem exemplele astea”, iar eu să insist și să fiu părtaș la acest mare genocid care s-a produs. A priva populatia, prin propagarea acestor mesaje atat de eronate, că vaccinul va face nu știu ce, că o sa iti creasca solzi, că vaccinatii mor, că ai să rămai steril pană la a treia generatie și asa mai departe, propagarea acestor mesaje este un gest profund de anti-românism, este impotriva poporului român, care a fost indus in eroare și care nu a avut capacitatea de filtrare a acestor informatii. Dar asta nu a fost vina omului, că nu are el capacitatea de filtrare, nu putem să invinuim oamenii că nu s-au informat sau că nu au știut. Este ca și cum ai tipa la un copil că nu a invătat o informatie pe care era de datoria profesorului să o transmită, să il invete.

Comunicarea, deci e o altă problemă, dar nu e locul meu să emit ceva in sensul acesta. A influenta, cu bună știintă, oameni care ulterior s-au infectat, care ulterior au murit sau au rămas cu niste sechele ingrozitoare și care spun, și sunt dovezi și in mass-media, că “eu nu am crezut că voi ajunge dependent de oxigen”, pentru că a nu crede este dreptul tău, dar să fii bombardat efectiv, să existe o campanie impotriva vaccinarii populatiei, iar acești oameni să fie victime, este un gest de anti-românism, care poate că ar trebui studiat mai in amănunt.

In aproape doi ani de zile, in pandemia de COVID-19, au murit peste 55.000 de români, in al doilea razboi mondial au murit 96.000 de soldati, in 6 ani, cat a durat razboiul. Deci in 2  ani au murit mai mult de jumătate decat intr-o conflagratie de nivel mondial, intr-un razboi și noi suntem de acord sa trecem aceste cifre, așa, la diverse? Si acum, când vedem că lucrurile sunt groase, sa dăm vina pe medici că de fapt ei nu și-au facut treaba?”

Personalul medical, in conditiile in care afluxul de pacienti a fost imens, a rezistat și rezistă cu greu

“In mod evident, cel putin colectivul, acest incredibil colectiv al spitalului de pneumologie, cel care a reușit să respecte toate regulile, să inventeze reguli noi pentru ca să nu punem in pericol pacientii care nu au covid și să ii putem trata și pe cei care au COVID-19 dar și pe cei care nu au, in primul rând, sigur că a rezistat și rezistă cu greu…Avem și o politică internă, incercăm să rulăm cadrele medicale, să le ducem dintr-o parte in alta, să le dam libere, cel putin când era afluxul mare de bolnavi, am facut niște echipe, unii intrau in zona de COVID-19 și ulterior faceau altceva, pentru a nu se intalni cu ceilalti, tocmai pentru a putea sa impiedicăm imbolnavirile, ne-am organizat.

Dar ceea ce nu putem trece peste, este această atitudine nocivă, a celor care sunt responsabili de imbolnăvirea, de moartea romanilor prin propagarea acestor mesaje antivacciniste și care acum incearcă sa dea vina pe doctori, pe asistenti, inventând tot felul de tâmpenii. Nu putem sa ii aducem pe aceștia, pe toti, aici, sa vadă ce eforturi face sistemul sanitar și doctorii, asistentii, infirmierii, toată lumea, inclusiv personalul administrativ și preferă să creadă că de fapt există un stat de plată, cu niște bani, foarte multi și că se face astfel incât sa lăsăm oamenii să moară, că special spunem că au COVID ca să incasăm niște bani, deci vedem pană unde merge dezinformarea…Deci acesta este un gest anti-românism.

In nici o tară de pe fata pământului nu a avut o asemenea amploare acest tip de informatie. La un moment dat tipul acesta de dezinformare exista și inainte de pandemie, exista, de exemplu Societatea Pământului Plat, in SUA, chiar au existat niște congrese, ei spuneau că “noi nu credem, tot ce spune NASA e o minciună, Pământul nu e rotund, e plat”.

Si aveau conferinte, veneau cu dovezi că Pământul este plat. Pentru 90 la sută din populatie, lucrurile astea sunt amuzante, probabil și pentru ei erau dar restul de 10 la sută, o parte deci a populatiei, erau foarte incântati de acest proces conspirativ, iar conspiratiile in general prind foarte bine la public, prind la oamenii care nu au o eruditie intr-un anumit domeniu și atunci, evident, cu cat nu cunosc prea mult dintr-un anumit domeniu, sunt tentati sa creadă ce le este lor mai aproape.

Este foarte greu ca cineva să inteleagă, ce este cu un virus, ce e un vaccin, cum functionează. Este dificil să inteleagă lucrurile astea, neavând notiunile din spate, pentru că de exemplu, pentru un student la medicină, că să ajungă să inteleagă notiunile de microbiologie/virusologie, trebuie să aibă in spate niste notiuni de biochimie, de biofizică, deci trebuie sa ajungă să promoveze niste examene, să capete niste cunostinte, deci totul are un scop. Deci dacă nu le stie, nu le poate intelege și bineinteles, daca este influentat de către alte persoane din anturajul său, care de altfel reprezintă un argument de vreo 2000 de ani, se numeste Ad Populum, din Atena Antică, respectiv dacă mai multă lume crede asta, o crede si el, pentru că dacă atâta lume o crede inseamnă că este adevărată”.

Dacă nu am informatii din domeniul respectiv și mai sunt și influentat de altii, voi crede și eu, pentru că imi este mult mai ușor să o fac

“Asadar, dacă nu am informatii din domeniul respectiv și mai sunt și influentat de altii,de fake news, voi crede și eu, pentru că imi este mult mai ușor să o fac, dacă și X și Y o cred, iar eu nu am argumente să ii combat pentru că nu am informatii, atunci ii cred. Din păcate asta este societatea in care trăim.

Si este unul din motivele pentru care statul român ar trebui să se gandească mai bine pe viitor, pentru ca acesta este, practic, un eșec al educatiei populatiei, neavând niște notiuni de cultura civică, niște banalităti ale culturii sanitare. Dacă luăm o anumită categorie a populatiei, vedem că aceasta nu intelege ca trebuie să se vaccineze pentru a preveni o forma grava a bolii la fel cum nu inteleg oamenii că trebuie sa meargă la stomatolog chiar dacă nu ii dor dintii.”

Un bolnav care are afectiuni preexistente, este semnificativ mai expus și are mult mai mari fie sa facă o formă foarte gravă fie sa moară de COVID-19

“Am să spun cat pot de clar: un om care are afectiuni preexistente, este semnificativ mai expus, are mult mai mari fie să facă o formă foarte gravă fie sa moară de COVID-19, fată de un bolnav tanăr – deși și la aceștia s-a demonstrat ca se poate face o formă foarte gravă și pot ajunge pană la deces, probabil datorită unei configuratii genetice.

Singurul argument pentru care ai amana vaccinarea este acela pe care il știm dintotdeauna: simptomele acute ale unei infectii dovedite, iar asta se doveste prin anamneză sau analize. Deci, dimpotrivă, pacientii cu boli cronice, pacientii care au deja o conditie care le pune viata, mai mult sau mai putin, in pericol dacă nu o tratează, exact  acei pacienti sunt aflati la risc. Si strategia statului român și a Europei, dacă va amintiti, a fost să vaccinăm intai cadrele medicale, apoi bolnavii aflati la risc, apoi intreaga populatie pentru că asta este și ideea, să ii protejezi pe cei vulnerabili.

Toate aceste inventii, dacă ai avut alergii, nu știu ce se poate intampla, insă noi vorbim de un vaccin cu tehnologie ARN, care nu are nici o legatură cu alergia in sine, de care știam că poti sa o faci la un vaccin in care ai, de exemplu, un virus viu atenuat crescut pe mediu de cultură, asta nu inseamnă că si la aceste vaccinuri pot să apară reactii alergice. Sunt oameni care nu au absolut nici o problemă sa se duca la plafar și să ia cine știe ce pastilă, de care scrie ca e bună pentru raceală și in care spune că are doar extras de nu știu ce și să fie alergic fix la planta aia sau să ia Paracetamol, antiinflamatoriile fiind, pe langă antibiotice, cele mai mari generatoare de alergii, de șocuri anafilactice dar se tem de vaccinurile care au fost recent testate și care au o rată foarte mica de anafilaxie. Bineinteles, mă poate contrazice acum jumătate din Facebook.

La aceste argumente, eu nu am contra-argumente pentru că sunt idei absurde, pentru că, spun din nou, eu nu inteleg de ce am ajuns să dezbatem in social media niște lucruri care nu au de ce sa fie acolo, la fel cum nu dezbatem de ce se invart șuruburile in stanga sau in dreapta, deci nu inteleg de ce dezbatem in mediul virtual subiectul vaccinării”.

Această boală, pentru unii trece fără sechele sau cel putin fără sechele vizibile acum, dar pentru altii trece foarte greu

“Datorită furtunii inflamatorii și datorită condensărilor care apar in plămâni, acești pacienti rămân in continuare cu aceste infiltrate pulmonare care se transformă in fibroză, cărora la scade capacitatea respiratorie. Am avut pacienti tineri care au rămas dependenti de oxigen și care au nevoie de perioade lungi de recuperare. Deci această boală, pentru unii trece fără sechele sau cel putin fara sechele vizibile acum, dar pentru altii trece foarte greu, de aceea pentru aceștia un plan de recuperare e foarte important și sunt foarte multe cazuri, numai noi am internat foarte multi bolnavi cu sechele post COVID-19, cu niște modificari pulmonare care, din păcate, sunt ireversibile, pentru că s-a instalat fibroza. Lucrurile astea nu le spun expertii care le spun oamenilor să nu se vaccineze. Toata lumea care a rămas cu sechele, dacă ar putea da timpul inapoi, ar face orice să nu mai treacă prin ce au trecut. Vorbim de viata și sănătatea unor oameni, din spatele monitorului chiar nu par atât de importante atunci cand spui cuiva să nu se vaccineze, să nu poarte mască pentru că e o conspiratie?”