Ieri, 24 martie 2022, la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași a fost marcată Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei. Tot atunci avut loc o conferință de presă la care au luat parte Dr. Radu Crișan Dabija, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Iași, Dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul tehnic județean al PNPSCT Iași dar și Marius Dangă, vice-președinte Consiliul Județean Iași.

In cadrul conferinței de presă, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Dr. Radu Crișan Dabija, a spus că nu vorbim de o scădere a numărului de cazuri de tuberculoză cu o subdiagnostigare a acesteia, datorită faptul că pe perioadă pandemiei pacienții nu au ajuns la medic pentru a fi evaluați, mulți dintre ei ajungând să fie diagnosticați într-un stadiu foarte avansat al bolii, fapt ce duce la îngreunarea procesului de vindecare.

“Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor plasează România pe locul 1, cu 23,4% dintre cazurile noi de tuberculoză din Uniunea Europeană, adică, mai precis, 1 din 5 europeni cu tuberculoză este descoperit în România. Credința noastră este că numărul de cazuri este mult mai mare sau va fi mult mai mare, mai ales că pandemia SARS-CoV-2 a limitat accesul sau a descurajat pacienții să se prezinte la spital deși avea simptome respiratorii, o parte dintre ei de frică sau pur și simplu din cauza stării de urgență și de alertă.

În ultimul an în România, tuberculoza nu a luat amploare, ci nu a scăzut, asta este, de fapt, problema. Avem o scădere a numărului de cazuri  în România, în județul Iași, dar și la nivel european, dar aceasta este datorată subdiagnosticării. Pacienții nu au avut acces la sistemul medical, o parte dintre ei au avut această anxietate de a nu fi izolați. În spitalul nostru se prezintă pacienți în faze extrem de avansate, practic oameni cu plămâni distruși, încât recuperarea este foarte lungă și este aproape imposibil să nu rămână cu sechele. Tuberculoza este 100% tratabilă atunci când este diagnosticată din timp și tratată corect.

În România trebuie mai multă conștientizare a flagelului și mai multe investiții la nivel guvernamental pentru diagnosticul tuberculozei, că de tratat știm să o tratam foarte bine. Oamenii trebuie să înțeleagă că lucru acesta pleacă de la educația sanitară, care trebuie să fie conștientizată și trebuie să fie făcută la toate nivelurile, pentru că asta consider că a pierdut România: conștientizarea și cultura civică medicală” a adăugat dr. Radu Crișan Dabija.