O fetita nascuta la termen, sanatoasa, a fost adusa, la varsta de 3 luni, la Urgente cu stare de lesin, moleseala . Parintii le-au povestit medicilor ca in ultimele 10 zile, fetita nu avea pofta de mancare, era constipata, tusea si era extrem de molesita.

O investigatie mai amanuntita a condus la diagnosticul de jonctiune neuromusculara, reactia fiind legata de toxina botulinica.

Testele ulterioare au confirmat drept cauza a toxicitatii din organism, ingerarea de miere. Bebelusului i-a fost administrat tratament corespunzator si, din fericire, s-a recuperat complet. Acum cresterea si dezvoltarea fetitei sunt normale. Cazul a fost unul fericit, insa ingerarea de miere in cazul bebelusilor (copiilor sub 1 an) poate avea repercusiuni extrem de grave, ducand in cazuri grave la moartea sugarului. Cazul a fost prezentat pe „US National Library of Medicine National Institutes of Health”.

Botulismul este o boala infectioasa neurotoxica, produsa de bacteria Clostridium botulinum. In cazul in care boala nu este tratata se poate ajunge la paralizie, pierderea senzatiilor sau a functiilor muschilor. De asemenea, botulismul poate cauza dificultati in respiratie, iar in cazuri grave sau nediagnosticata la timp poate fi fatala.

“Mierea cea plina de virtuți terapeutice NU se administreaza la sugari!! Deoarece ar putea dezvolta botulism infantil. Acesta poate incepe lent, sub forma unei hipotonii, asociata cu ptoză palpebrală (nu poate ridica pleoapele pentru a deschide bine ochii), dificultati de supt sau de inghitire sau, mai grav, paralizie a mușchilor respiratori cu moarte subită a sugarului. De obicei boala evoluează FARA febra”, a transmis Dr. Mihai Craiu.

“Stirea zilei vine de la Iași unde un domn este internat în comă, in sectia de Terapie Intensivă, după ce a consumat o conservă de pește. Pacientul are botulism. Practic nu exista arie terapeutică unde aceasta să nu fi fost utilizată. De la chirurgia estetică (apropos de Botox pentru riduri sau pentru transpirație excesivă) pâna la recuperarea neuromusculară a copiilor cu paralizii cerebrale spastice” a mai transmis Dr. Mihai Craiu.