Dr Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași transmite primele concluzii ale studiilor efectuate până in prezent referitor la noua tulpină, Omicron. Datele științifice aduc putin optimism, dat fiind faptul că virulenta acestei tulpini pare să fie mult mai mică, in comparatie cu tulpina Delta, deși se transmite mai usor.

“Din datele științifice pe care le avem până acum, tulpina Omicron are transmisibilitate mult mai mare decat Delta, in schimb se pare că virulență mult mai mică, ceea ce ar putea insemna INCEPUTUL sfârșitului pandemiei.
Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversarea a dominantei celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, probabil de aproximativ un an; tulpina Delta fiind in continuare dominanta in România și Europa.
Peste două săptămâni vom ști cu exactitate, urmărind evoluția cazurilor din Africa de Sud( chiar daca tiparul populațional este diferit, Europa vs Africa de Sud unde populația este formată,in mare parte din persoane tinere).
Vor mai exista cazuri grave care vor necesita ingrijire in terapie intensivă, intensitatea valului 5 fiind condiționată de respectarea măsurilor de preventie, testare extinsă ( in vederea identificării și izolarii persoanelor infectate) și vaccinare”, transmite Dr. Florin Roșu.

Referitor la probabilitatea ca pandemia să ajungă la un punct final, medicul ieșean afirmă că până la sfârșitul anului 2022 – inceputul anului 2023, infectarea cu COVID va deveni similara gripei, cu toate că cele două sunt două patologii diferite.


“Așa cum am afirmat la debutul pandemiei in Romania in anul 2020, aceasta se va extinde până la inceputul anului 2023, anul 2022 va fi anul ” de trecere”, de transformare, dacă vreti, a patologiei COVID19 , aceasta devenind ca și gripa( cu toate că NU există similitudini intre cele două boli, fiind două patologii TOTAL diferite), vor exista cazuri, unele necesitand ingrijire specifică de terapie intensivă. Preventia COVID19 va fi reprezentată de vaccin( intr-o singură doză- disponibil celor care vor avea indicație și vor considera oportun să se protejeze) și tratament (medicament antiviral țintit)”, a incheiat Dr Florin Roșu.