Potrivit specialiştilor, România se apropie cu paşi repezi de valul 5 al pandemiei, observându-se o creştere de la o zi la alta a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19, la ultima raportare fiind vorba despre 1.756 cazuri noi confirmate, dintre care 84 la nivelul judetului Iaşi.

La nivelul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase “Sf Parascheva” Iaşi, de altfel Centru zonal de screening Covid 19 pentru toate tulpinile, in decurs de doar o săptămână, au fost suspiciuni inalte de infectare cu tulpina Omicron la mai mulţi pacienţi:

„Aşa cum am preconizat, valul cinci va debuta incepând cu jumătatea lunii ianuarie, inceputul lunii februarie. Există o creştere lentă a numărului de cazuri, unele necesitând spitalizare, altele fiind tratate in ambulatoriu, la domiciliu. Săptămâna trecută, s-a ridicat suspiciunea inaltă de infectare cu noua tulpină la un număr de 40 de pacienţi cu mutaţii specifice Omicron, 28 de probe fiind trimise către secvenţiere. Pentru rapiditatea obţinerii rezultatului prin evitarea supratestarii in vederea secvenţierii in cadrul laboratorului, dacă pacienţii sunt membri ai aceleaşi familii, se trimite proba unuia dintre membri”, a transmis Dr Florin Roşu.

In urma secvenţierii probelor preluate de la pacienţi, s-a confirmat infectarea cu tulpina Omicron.

„Toate probele trimise până acum şi la care am ridicat suspiciunea inaltă de infectare cu Omicron s-au confirmat. Rezultatele au fost deja incărcate in baza naţională de date, aplicatia Corona-Forms”, a mai precizat Dr Florin Roşu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” Iaşi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *