Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași este singurul din zona Moldovei în care, pe același kit și din aceeași proba, pot fi identificare trei tipuri de infecții diferite.

“În cadrul laboratorului de biologie moleculară avem kit special de identificare, din aceeași probă, a virusului SaRS-CoV-2, gripei și a virusului respirator sincițial (virusul care determină infecții ale plămânilor și tractului respirator). Practic, recoltăm un singur test PCR și ne apare inclusiv subtipul, atât în cazul infectării cu SaRS-CoV-2 cât și în cazul gripei (A sau B). În ceea ce privește virusul respirator sincițial, acesta având mai mult de 200 de subtipuri, identificarea acestora nu este posibilă. În cazul gripelor, în prezent predomină gripa tip A, insă tipul de gripă diferă de la an la an”, a declarat Dr. Florin Roșu.

Medicul ieșean a explicat modalitatea prin care se decide, de la un an la altul, ce vaccin antigripal se va administra populației.

“Discutăm de două vaccinuri antigripale: trivalent sau tetravalent, adică un vaccin este eficient pe trei tulpini sau pe patru. Anual, se fac studii epidemiologice și se ajunge la o concluzie cu privire la tulpina care va fi predominantă în următorul an. Datorită faptului că anul trecut nu au fost cazuri de gripă, fiind restricții și populația s-a protejat, decizia de anul acesta s-a bazat pe anii pre-pandemici. În momentul de față, avem internați pacienți cu gripă, o parte din ei sunt vaccinați dar asta se datorează faptului că nu am mai avut studii epidemiologice ca în ceilalți ani. Din fericire însă, nici unul dintre pacienții internați cu gripă nu a necesitat îngrijire pe Terapie Intensivă, au forme ușoare și medii. Dacă te vaccinezi antigripal, vaccinul este trivalent sau tetravalent dar nu este și pe subtipul gripal, el stimulează totuși sistemul imunitar și atunci acesta ajută în lupta împotriva bolii, ajută la crearea propriilor anticorpi iar organismul devine mult mai potent din punct de vedere imunologic. De aceea este foarte important să ne vaccinăm și antigripal”, a explicat Dr. Florin Roșu, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași.

Leave a Reply

Your email address will not be published.