Managerul unitătii medicale, Dr. Florin Roșu, a transmis astăzi, in detaliu, ce presupune proiectul aprobat recent cu privire la noul pavilion din cadrul Spitalului De Boli Infecțioase din Iași:

“Un nou pavilion va fi ridicat in cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase” Sf. Parascheva” Iași și care va purta denumirea de Pavilionul 8. Acesta este compus din doua tronsoane: A și B.

Tronsonul A, cel mai impunător va fi format din subsol, demisol, parter,3 etaje și va fi conectat cu tronsonul B destinat pacienților HIV/ SIDA.
In cadrul tronsonului A se vor regăsi două bazine de apă ( rezerva strategică a spitalului și cel folosit in caz de incendiu), centrala termică, spălătorie, laboratoarea ultraperformante de radiologie și analize medicale. Parterul va fi dominat de un compartiment primire urgențe; etajul 1 fiind reprezentat de cea mai nouă și performantă terapie intensivă din regiunea Moldovei, compusă din 20 paturi.

Pacienții ingrijiți aici vor beneficia de ingrijire de specialitate in cadrul unor rezerve individuale cu circuite epidemiologice riguros trasate, filtru pentru echiparea-dezechiparea personalului medical la admisia și ieșirea din rezervele pacienților și care se va face pe căi de admisie separate( fiecare rezervă va avea usă de admisie și ieșire dotată cu filtru). Materialele infectioase vor fi debarasate ,direct, din spatiul de ingrijire a pacienților,printr-un sistem de tuburi, in zona subsolului. Vor exista zone special amenajate destinate aparținătorilor, personalului medical și recuperării post-terapie.

Etajele 2 și 3 vor fi destinate pacienților cu patologie infecto-contagioasă.
Tronsonul B, de capacitate mai mică va fi destinat pacienților HIV/ SIDA”, a transmis Dr. Florin Roșu.

De asemenea, medicul ieșean a mai precizat faptul că noul pavilion va fi complet independent:
“Intreg pavilionul va fi independent din punct de vedere al utilităților in relație cu spitalul.
Acest proiect, va schimba total imaginea spitalului, imbunătățind major capacitatea de ingrijire a pacienților ridicandu-o la nivel european din toate punctele de vedere”, a mai transmis Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase” Sf. Parascheva” Iași.

Proiectul va fi finanțat din bugetul 2022, prin Compania Națională de Investiții, va costa aproximativ 40 milioane de euro și va fi dat in funcțiune in termen de 3 ani de la data inceperii lucrărilor. Consiliul Judetean Iași a alcatuit un top 3 investitii: Pavilionul 8 al Spitalul Clinic de Boli Infectioase, Sala Polivalentă „Regina Maria” din zona Moara de Vânt și finalizarea lucrărilor din cadrul parcului industrial Lețcani.